1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuntoilevien kansalaisten euroista käydään tiukkaa kisaa – halpoja kuntosaleja vyöryy Suomeen

Suomeen on rantautunut lukuisia kuntosaliketjuja, jotka tarjoavat kuukauden treenejä vain parillakympillä. Niillä on suunnitelmissa kymmenien salien avaaminen ympäri maata. Vieläkö Suomeen mahtuu kuntosaleja lisää ja miten voi olla mahdollista, että salikortti maksaa vain muutaman kympin?

Kotimaan uutiset
Kädet kuntosalilaitteen kahvoilla.
Petri Lassheikki / Yle

Kilpailu kuntosalien kesken kiristyy. Nyt markkinoille rynnivät tosissaan kuntosaliketjut, jotka yrittävät saada asiakkaita matalien kuukausimaksujen ja pitkien aukioloaikojen houkuttelemina.

Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys (SKY) arvioi, että tilaa Suomessa uusille tulokkaille vielä riittää, sillä halvempi hinta antaa yhä usemmalle mahdollisuuden kuntosalilla käymiseen.

– Sen arvion mukaan, mitä Suomessa on tehty tämän markkinan koosta ja ihmisten liikunnan harrastamisesta, tällä hetkellä meillä on vielä ihan selkeästi tarvetta. Kun katsotaan koko Suomea, varmasti löytyy asiakaskuntaa. Tietysti siihen vaikuttaa se, että nyt on mahdollisuus valita jokaisen kukkarolle sopiva palvelu ja sitten ehkä miettiä siihen lisäpalveluja, sanoo SKY:n toiminnanjohtaja Riitta Hämäläinen-Bister.

Ketjut perustavat edullisempia rinnakkaisketjuja

Yksi uusi Suomen markkinoille pyrkivä ketju on Ruotsissa ja Norjassa toimiva Fresh Fitness, joka avaa ketjun ensimmäiset salit Suomeen loppuvuonna. Fresh Fitness kuuluu samaan konserniin kuin Sats Elixia -kuntokeskukset.

– Jos katsotaan markkinatilannetta Euroopassa ja Amerikassa, suuri kasvu tapahtuu niin sanotussa low cost -segmentissä eli huokeamman hinnoittelun segmentissä. Puhutaan 20–30 euron kieppeillä olevasta hintahaitarista. Tyypilllistä on, että ketjut perustavat edullisempia rinnakkaisketjuja, Fresh Fitnessin toimitusjohtaja Lauri Hasanen kertoo.

Fresh Fitnessin tavoitteena on avata lähivuosina 40–50 salia ympäri maata.

SKY:n toiminnanjohtaja Riitta Hämäläinen-Bister toteaa, että yhtä kovia laajentumistavoitteita on yrittäjävetoisella EasyFit-ketjulla.

Uusia liikepaikkoja on myös valloittanut vasta muutama vuosi sitten Suomeen rantautunut ruotsalaisketju Fitness24Seven. Jotkut ketjut tarjoavat vain kuntosalin, toisissa taas on myös ohjattuja tunteja tai personal trainerin palveluja saatavilla lisämaksusta.

– Tämä ehkä kertoo siitä, että se iso asia, joka liittyy ihmisten terveyteen, kuntoiluun ja lihaskunnon ylläpitoon, sen tarve kasvaa. Sitä kautta markkinat tietenkin vastaavat kysyntään, Hämäläinen-Bister pohtii.

Hintoja painetaan alas sijainnin avulla

Fresh Fitnessin Hasasen mukaan suomalaiskuntoilijalle salikortin hinnalla on merkitystä: rahoille halutaan saada vastinetta. Hasanen sanoo, että kuntosalin kuukausikortin myyminen vain muutamilla kympeillä onnistuu, koska heidän salinsa ovat isoja ja eri treenialueita on paljon. Lisäksi salit eivät sijaitse aivan keskustassa kalliimmilla liikepaikoilla.

Hämäläinen-Bister väläyttää, että koska kuntosalikorteista on tullut yhä halvempia, voisi niiden roolia vahvistaa laajemminkin kansanterveyden edistämiseksi.

– Itse olen pohtinut sitä monesti, kun palveluseteleistä keskustellaan, että terveyskunnon ja kansanterveyden kannalta palvelusetelit voisivat olla yksi vaihtoehto siihen, että kuntalaiset voisivat edullisesti käydä kuntosalilla harjoittelemassa perusliikuntaa.

Lue seuraavaksi