Eläkeläisenä emännän perässä töihin – "Aikani ei kulu kädet ristissä keinutuolissa"

Toisilla työn tekeminen on iskostunut tiukasti kiinni. Yksi heistä on yli 80-vuotias Eino Rusanen, joka vasta vuosi sitten siirtyi kunnolla eläkkeelle. Päivät eivät kuitenkaan kulu keinotuolissa istuen, vaan Rusanen touhuaa talon rakennustyömaalla.

Kotimaa
Keinutuoli.
Arja Lento / Yle

Sotkamolainen Eino Rusanen on 81-vuotias, mutta toden teolla eläkkeelle mies jäi vasta noin vuosi sitten kun Kotileipomo Herkkusuu siirtyi seuraavalle sukupolvelle. Virallisesti eläkkeelle Rusanen pääsi jo 49-vuotiaana sähköhommissa saatujen selkävaivojen takia, mutta työntekoa hän ei silti lopettanut.

– Sehän johtui tietenkin emännästä, kun hän tässä tätä hommaa on ollut vetämässä. Eipä siinä malttanut sitten jäädä pois. En minä kyllä taikinaan ole sotkenut sormia, mutta pakkaus- ja kuljetushommia olen tehnyt. Ja tilijuttuja olen pannut muistiin sekä erilaisilla markkinoilla ollut mukana, Rusanen naurahtaa.

Rusanen ei osaa tarkalleen sanoa, miten hän on jaksanut tehdä vuosikymmenet töitä eläkkeelläkin.

– Se on vissiin vähän luonnekysymys. Sitä on pitänyt aina jotakin keksiä, ei ihan pirruuttaan, mutta kuitenkin, mies nauraa.

– En tiedä, mistä se voima tulee. Se on varmaan pääkoppaan iskostettu, että jotakin pitää touhuta. Aikani ei kulu kädet ristissä keinutuolissa. Se on niin outo juttu, en oikein osaa selittää.

Rakennusprojektin kimpussa

Eino Rusasesta on tuntunut mukavalta olla ihan vain eläkkeellä.

Se on varmaan pääkoppaan iskostettu, että jotakin pitää touhuta.

Eino Rusanen

– Mukavaltahan se tuntuu, kun on vapaa lähtemään ja tekemään mitä haluaa. Oman pään mukaan on mukava touhuta.

Mutta koska Rusasen aika ei kulu kädet ristissä, mies on kehitellyt itselleen tekemistä – nimittäin rakennusprojektin.

– Kohtahan tuota pitäisi lähteä takaisin rakennusprojektin pariin. Minulle ja vaimolleni tehdään uutta taloa, toukokuusta lähtien tämä projekti on ollut käynnissä. Pojan nimissä sitä rakennetaan, niin ei jää suurempia jälkiselvittelyjä. Minä olen siinä sellaisena toimeksitekijänä. Ja tuleehan sitä tehtyä myös jotain pieniä askartelujuttuja puusta ja sen sellaista.