Venäjän verkossa: Suomea painetaan polvilleen

Venäjän media pyysi alkuviikosta kansalaisia välttämään matkailua Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan, jos perheessä on pieniä lapsia. Heidät voidaan ottaa pois ja sijoittaa homo- ja lesboparien koteihin.

Ulkomaat
Suomi Venäjän mediassa.
Leena Luotio / Yle Uutisgrafiikka

Venäjän median kärsivällinen, mutta pitkäksi venähtänyt odotus palkittiin viikko sitten. Ainakin kolmekymmentä uutisvälinettä hyökkäsi yhdellä kertaa, kuin käskystä, Suomen sosiaaliviranomaisten kimppuun.

Syynä oli Keski-Suomessa tapahtunut 13-vuotiaan tytön huostaanotto. Tapauksesta venäläismedialle kertoneen venäläisen äidin mukaan hän oli kieltänyt tytärtä kaveeraamasta suomalaisen ystävänsä kanssa. Tämä oli tullut viranomaisten tietoon, jotka hakivat tytön suoraan kotoa ja vievät lastenkotiin.

Kaikissa tapausta käsitelleissä jutuissa haastateltiin dosentti Johan Bäckmania, joka todisti, että nyt ”tyttö asuu kuin vankilassa, eikä saa tavata äitiään, jota hän tarvitsee ja jonka luona hän haluaa asua”. Bäckman vakuutti tietävänsä kymmeniä tapauksia, joissa venäläisäideiltä on viety lapset ilman oikeuden päätöstä ja ilman seuraamuksia.

Astahov pantiin asialle

Seuraavana päivänä asiaan tarttui Venäjän hallituksen virallinen lehti Rossijskaja Gazeta. Sen mukaan virallinen syy huostaanottoon oli pelkkää silmänlumetta. Todellinen syyllinen oli äidin suomalainen aviomies, joka oli hakemassa eroa vaimostaan, halusi tämän pois kodistaan, mutta ei kuitenkaan ollut lapsen isä. Viranomaiset olivat hakeneet tytön pois sovittuaan asiasta aviomiehen kanssa.

Kiistan kohteena oleva tyttö on Suomen kansalainen. Siitä huolimatta Venäjän federaation KGB-taustaisen lapsiasiamiehen Pavel Astahovin organisaatio oli jo ollut jatkuvassa yhteydessä lapsen äitiin. Lehti antoi ymmärtää, että Astahov kykenee kyllä tarvittaessa nopeastikin siirtämään lapsen Venäjän kansalaiseksi.

Samana päivänä, 29. syyskuuta, yksi Kremlin tv-kanavista NTV välitti vetoomuksen, jonka mukaan Venäjän kansalaisten ei tulisi matkustaa Norjaan, Ruotsiin tai Suomeen pienten lasten kanssa, koska lapset voi siellä menettää.

Lapsia tarvitaan

Regions.ru:n haastattelema siviili- ja kansainvälisen oikeuden asiantuntija Marija Jarmush selitti asiaa. Hänen mukaansa Suomen viranomaiset ovat viime aikoina tehneet kaikkensa, jotta venäläisiltä perheiltä otettaisiin pois pienet lapset ja siirrettäisiin heidät suomalaisiin koteihin. Näin tehdään, koska Suomen väestö on nopeasti vanhenemassa ja epätraditionaaliset perheet – tässä siis viitataan homo- ja lesbopareihin – eivät itse voi saada perillisiä.

En ole koskaan aiemmin käynyt läpi niin suurta määrää Suomea koskevia juttuja kuin viime syyskuussa. Kuun lopulla nousseen huostaanottokiistan ohella johtavia teemoja oli kaksi: Suomen talouden täydellinen romahdus Venäjän asettamien taitavien talouspakotteiden johdosta – sekä Eurooppaa koetteleva pakolaiskriisi.

Ei turvaan Venäjälle

Sadat tuhannet ihmiset ovat lähteneet sotia pakoon Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä. He pakenevat hädissään ja monet henkensä kaupalla. Mutta niin hädissään he eivät ole, että heistä yksikään olisi toistaiseksi hakenut turvapaikkaa Venäjältä.

Miksi näin on, sitä ei Venäjän media kysy itseltään eikä maansa johtajilta. Pelkkä kysymys saattaisi paljastaa ikäviä tosiasioita, siksi koko ilmiö on häivytettävä. Ja se tapahtuu raportoimalla läntisen Euroopan ja Suomen pakolaisongelmista mahdollisimman ilkeästi ja pahantahtoisesti.

Tuhansien juttujen joukosta nostan esiin kaksi, jotka molemmat ovat Kremlin johdossa olevien tv-kanavien tuotetta. Ensin tv-kanava NTV syyskuun 12. päivältä:

Epämiellyttäviä totuuksia

”EU:lla ei edelleenkään ole selvää käsitystä, mitä hallitsemattoman ja loppumattoman pakolaisvirran kanssa pitäisi tehdä... Ehkä tämän vuoksi jotkut poliitikot yrittävät löytää katastrofista jotain positiivista, vähintään itselleen. Miten muuten kuin oman profiilin kohottamiseksi voisi tulkita pääministeri Juha Sipilän ilmoituksen oman asunnon antamisesta turvapaikanhakijoiden käyttöön? Sadat eurooppalaiset lehdet kertoivat jalomielisestä kutsusta, mutta vain yksi rohkeni mainita, että Sipilöiden naapurit olivat šokissa. Lieneekin epämiellyttävä totuus, jota Euroopassa pyritään kaikin voimin peittelemään, että yhä suurempi joukko Euroopan asukkaista ei halua ruokkia ja vaatettaa muukalaisia tai vielä vähemmän elää rinta rinnan heidän kanssaan”.

Pitäisiköhän sanottu ehkä vielä paremmin paikkansa Venäjän ja venäläisten suhteen?

Miesten mieleen

Toinen esimerkki on seuraavan päivän viitoskanavan lähetyksestä:

”Kansalaisten ollessa hädissään pakolaistulvan edessä EU:n virkamiehet vaikuttavat sokerissa kieritellyiltä – niin maireita heistä on tullut. Jotkut ovat jo tarjonneet muukalaisten käyttöön asuntojaan, ja ehkä seuraavaksi he ryhtyvät jakamaan smokkejaan ja iltapukujaan. Esimerkkiä on näyttänyt jopa Suomen pääministeri Juha Sipilä luovuttaessaan vapaa-ajan asuntonsa pakolaisille. Sipilälle voisi sanoa tiedoksi, että eurooppalaiset naiset ovat kovasti itämaisten miesten mieleen”.

Näin siis pakolaisuuteen suhtaudutaan maassa, joka on allekirjoittanut täsmälleen samat pakolaisten kohtelua koskevat YK:n sopimukset kuin Suomikin.

Törkeä rikos 

Lopuksi hiuksia nostattava rikosuutinen Suomesta. Sen kertoi nettijulkaisu kp.ru ikään kuin osoituksena siitä, etteivät herkät luontoarvot suinkaan ole yksin pääkaupunkimme punavihreän älymystön suojeluksessa.

Koko uutinen kuului näin: ”Lahden ja Nastolan rajalta on kaadettu ilman lupaa yli 30 kuusta, joiden halkaisija oli 60–70 senttiä. Yhteensä kohteesta vietiin puuta pois 50 kuutiometriä. Ely-keskus oli kieltänyt hakkuut alueella, koska se oli harvinaisten liito-oravien elinaluetta. Lahden kaupunki aikoo tehdä asiasta poliisille tutkimuspyynnön”.

Mitä on mahtanut naapurin Vanja ajatella tätä karmeaa uutista lukiessaan?