Intia julkisti ilmastotavoitteensa – pääpaino energiatehokkuudessa

Intia pitää köyhyyden vähentämistä ilmastotavoitteita tärkeämpänä. Silti se aikoo käyttää valtavia rahasummia yhteiskuntansa uudistamiseen, jotta se kestäisi ilmastonmuutosta.

ilmasto
Kaupunkilaisia hiekkamyrskyn riepottelemassa Delhissä, Intiassa, 13. kesäkuuta. Kuvan etualalla mies kantaa hiekkaa päänsä päällä.
Kaupunkilaisia hiekkamyrskyn riepottelemassa Delhissä, Intiassa, 13. kesäkuuta. Kuvan etualalla mies kantaa hiekkaa päänsä päällä.Chandan Khanna / AFP / Lehtikuva

Intia on julkistanut tavoitteensa, kuinka maa ottaa osaa kansainvälisiin toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Intia ei suoranaisesti tavoittele kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä. Maan tavoitteiksi on sen sijaan asetettu energiankäytön tehostaminen ja fossiilisen energian käytön vähentäminen.

Energiankäyttöä Intia aikoo tehostaa siten, että sen bruttokansantuotteen energiaintensiteetti vähenee vuoteen 2030 mennessä 33 - 35 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että intialaisten tavaroiden ja palvelusten valmistamiseen käytettäisiin jatkossa yli kolmannes vähemmän energiaa kuin aikaisemmin. Vertailuvuosi on 2005.

Energiantuotantoa aikotaan uudistaa siten, että 40 prosenttia Intian energiasta tuotettaisiin muilla kuin fossiilisilla polttoaineilla vuonna 2030. Nykyään Intiassa tuotetaan suuri osa energiasta runsaasti päästöjä aiheuttavalla kivihiilellä.

Intia on Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen maailman kolmanneksi suurin kasvihuonekaasujen päästäjä.

Rahaa kuluu paljon investointeihin

Tähän saakka Intia on rahoittanut ilmastopolitiikkaansa itse, mutta jatkossa se tulee tarvitsemaan laajempia resursseja, sanoo maan hallituksen tiedote.

Rahaa kuluukin investointeihin huikeita määriä. Intian hallituksen arvio on, että energiainvestointeihin sekä yhteiskunnan sopeuttamiseen kestämään ilmastomuutoksen oloja käytetään seuraavien 15 vuoden aikana 2 500 miljardia dollaria.

Rahaa tarvitaan mm. maa- ja metsätalouden, kalastuselinkeinon, vesihuollon ja ekosysteemien uudistamiseen.

Intian tavoitteet eivät ole lainkaan yhtä kunnianhimoiset kuin esimerkiksi Kiinan, joka aikoo vähentää BKT:n energiaintensiteettiä peräti 60 - 65 prosenttia. Intian hallitus sanoo suoraan, että hiili tulee säilymään maan tärkeimpänä energiantuotantomuotona.

Samaan aikaan Intia kuitenkin aikoo "aggressiivisesti" kasvattaa vesi- ja aurinkovoiman tuotantoa. Intiaan perustetaan myös 25 aurinkovoimapuistoa ja maanviljelijöille hankitaan 100 000 aurinkovoimalla käyvää vesipumppua korvaamaan 55 000 bensalla käyvää pumppua.

Lähteet: Reuters