1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Nato: Venäjän huippuaseita ei Syyriassa tarkoitettu Isistä vastaan

Nato-kenraalin mukaan Isis-järjestöllä ei ole sellaista aseistusta, jota vastaan tarvittaisiin huippumoderneja torjuntahävittäjiä tai ilmatorjuntaohjuksia. Natoa askarruttaakin, miksi Venäjä on tuonut niitä Syyriaan.

Suhoi Su-43 lentokoneita. Kuva: Puolustusvoimat

Sotilasliitto Nato on huolissaan Venäjän ilmahyökkäyksistä ja huippunykyaikaisten aseiden kuljettamisesta Syyrian sotatoimialueelle.

Naton Euroopan-joukkojen komentaja, kenraali Philip Breedlove kertoi alkuviikosta Venäjän siirtäneen Syyriaan sellaista aseistusta, jota tuskin voi käyttää Isis-järjestöä vastaan.

Breedlove mainitsi esimerkkeinä Mig-31-hävittäjät, joita pidetään huippumodernina torjuntahävittäjänä sekä Su-27-hävittäjän, jota käytetään ilmaylivoiman ylläpitämiseen.

– En ole nähnyt [Isis-järjestön] käyttävän lentokoneita, joita vastaan tarvittaisiin korkealuokkaista ilmasta-ilmaan-taistelukykyä, Breedlove lausahti.

Kenraalin mukaan Syyriaan on ilmeisesti tuotu venäläisiä SA-15- ja SA-22 -lähi-ilmatorjuntaohjuksia. 

On myös sitkeitä huhuja, että maahan olisi tulossa pitkän matkan S-300-ilmatorjuntaohjuksia. Nämä voisivat olla paha uhka myös lännen lentokoneille, eikä niillä olisi mitään käyttöä Isistä vastaan.

Breedlove varoitti Venäjää, ettei se yrittäisi luoda Syyriaan omaa lentokieltoaluettaan, eli sotilasslangilla A2AD-aluetta (Anti-Access/Area-Denial). Nämä pyrkimyset kasvattaisivat keskinäisen yhteenoton riskiä.

Venäjän ilmaiskut ovat ainakin osittain suuntautuneet Yhdysvaltain tukemien maltillisten oppositioryhmien asemiin, kertoo Reuters.

Reuters on haastatellut erään Yhdysvaltain kouluttaman kapinallisryhmän johtajaa, joka kertoo venäläiskoneiden tehneen ohjushyökkäyksiä heidän tukikohtaansa. Kahdessa eri aallossa hyökänneet koneet ampuivat noin 20 ohjusta Idlibin maakunnassa olleeseen leiriin. Mahdollisista uhreista ei kerrottu.

Syyrian ilmavoimissa aiemmin työskennellyt kapinallissotilas oli tunnistanut hyökkääjät venäläisiksi.