1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valio-myrskyn tuulet yltyvät vaarallisen voimakkaiksi – näin myrsky etenee Suomessa

Sähköyhtiöt varautuvat myrskyyn suurhäiriösuunnitelman mukaisesti. Eniten sadetta on luvassa maan pohjoisosaan ja tuulet voivat yltyä jopa 25 metriin sekunnissa. Myrsky tuo mukanaan myös lumisateita, mikä liukastuttaa maanteitä.

Tuulianimaatio.

Valio-myrsky saapuu Suomeen perjantaina. Alkuiltapäivästä puuskat alkavat kohota maan keskisessä osassa 25 metriin sekunnissa paikoitellen, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Tuulet ovat lännestä alkaen vähitellen kohoamassa myrskylukemiin merialueilla. Jo aamupäivästä on odotettavissa kovaa tuulta. Merivesi nousee korkealle Perämeren alueella.

– Iltapäivällä saattaa Perämeren alueella olla myrsk yä. Myöhemmin iltapäivällä tai alkuillasta Merenkurkussa ja Selkämerellä tuuli nousee myrskylukemiin. Illalla myrskyä on todennäköisesti Suomenlahden itäosassa, Tuomala sanoo.

Ilmatieteen laitoksen säävaroitusten mukaan tuulet yltyvät vaarallisen voimakkaiksi.

Tuomalan mukaan maan eteläisimmässä osassa myrsky saattaa ajoittua alkuyöhön. Maan itäisissä osissa yöllä ja ehkä vielä aamullakin tuulenpuuskat saattavat olla 25 metriä sekunnissa. Tuulet alkavat heikkenemään yön aikana luoteesta alkaen.

Lapissa voi sataa lunta

Suurimmat sateet painottuvat maan pohjoisosaan, jossa sadetta saattaa tullapaikoin 10–20 millimetriä. Pohjoisimmassa Lapissa voi ajoittain sataa räntää tai lunta.

Ilmatieteen laitoksen varoitukset 2.-3. lokakuuta. Kuva: Ilmatieteen laitos

– Sitten kun sadealue väistyy itään, niin sää kylmenee melko nopeasti. Lauantain vastaisena yönä voi olla liukkautta teillä.

Maa-alueilla kovin myrsky on odotettavissa Pohjois-Pohjanmaan länsiosasta Satakuntaan, Keski-Suomeen, Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella.

– Etelä-Savossa puuskat ovat reippaimmillaan öiseen aikaan. Merialueilla tuulet ovat voimakkaimmillaan Selkämeren pohjoisosasta Perämerelle ulottuvalla vyöhykkeellä.

Lauantaina myrsky alkaa olla ohi. Pohjois-Karjalassa saattaa vielä aamulla puhaltaa reippaammin.

– Muuten lauantai on melko heikkotuulinen, suhteellisen poutainen ja todennäköisesti vähän aurinkoisen oloinenkin päivä. Lauantaina saattaa jotain sateita mennä Perämerellä.

Myrsky voi katkoa sähköjä kotitalouksilta

Myrsky voi aiheuttaa sähkökatkoja, jos puita kaatuu sähkölinjojen päälle. Savon Voima Verkko Oy:n toimitusjohtaja Matti Ryhänen kertoi puhelimitse Ylen aamu-tv:lle, että heidän yhtiönsä on varautunut kohtalaisen raskaasti myrskyn varalle.

– Meillä on tehty käytännössä kaikki varautumistoimenpiteet, mitä meillä on suurhäiriösuunnitelmassa suunniteltu. Melko massiivinen toimenpide on edessä, Ryhänen sanoi.

Savon Voima Verkon alueella vielä 90 prosenttia sähköverkosta kulkee maan päällä. Ryhäsen mukaan pahin tilanne on sellainen, jos alueelle tulee satoja vikoja yhtä aikaa.

– Silloin joudumme levittämään meidän organisaation ja resurssit pitkin Pohjois-Savoa. Se hidastaa toimintaa jonkun verran.

Valio-myrskyn on ennakoitu kestävän lauantaiaamuun saakka maan itäosassa. Ryhäsen mukaan myrskyn pitkä kesto tarkoittaa sitä, että asentajia ei voi lähettää metsiin korjaustehtäviin ennen kuin myrsky on laantunut.

– Se on hengenvaarallista. Eli se myöhästyttää korjauksen alkamista.

Savon Voima Verkko tiedottavat asiakkailleen sähkökatkojen tilanteesta nettisivuillaan sekä Facebookissa ja Twitterissä. Myös yhtiön puhelinpalvelu toimii ympäri vuorokauden. Puhelinpalvelu voi kuitenkin tukkeutua, koska puheluja tulee häiriötilanteissa niin paljon.

Sähköjohdoille kaatuneita puita ei pidä raivata itse

Sähköverkkoyhtiö Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas kertoo, että myös Elenia on nostanut valmiutensa korkealle tasolle myrskyn varalta. Yöllä vikojen korjaus on kuitenkin normaalia hitaampaa.

– Viankorjaukseen ryhdytään sitä mukaa, kun katkoja syntyy. Todennäköisesti kaikkein kovimmalla höyryllä vikoja korjataan, kun lauantaiaamuna rupeaa päivä valkenemaan, Kuusela-Opas sanoo.

Elenia tiedottaa asiakkaittaan mahdollisista sähkökatkoista verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa. Asiakkaat voivat myös ottaa käyttöön maksuttoman tekstiviestipalvelun.

Kuusela-Opas muistuttaa katkenneisiin sähköjohtoihin ja johtojen päälle kaatuneisiin puihin liittyvästä vaarasta.

– Itse ei saa raivata. Se on ammattilaisten työtä.