Maahanmuuttajaluokan opettaja: "Kyllä täällä niitä päätöksiä jännitetään kaikki yhdessä"

Maahanmuuttajien luokassa Alahärmän yläkoululla puhutaan kymmentä kieltä, mutta päällimäisenä kuuluu vahvasti suomen kieli. Luokan arki on täynnä oppimisen iloa, mutta sitä sävyttää myös huoli tulevaisuudesta. Jonakin aamuna voi luokkakaverin pulpetti olla tyhjä.

turvapaikanhakijat
mahanmuuttajaluokan oppilaiden kädet
Jari Kankaanpää

Kauhavan Alahärmän yläkoulun nivelluokan opettaja Hannamari Mäkivierikko sanoo, että hän ei koskaan ole opettanut yhtä motivoitunutta ryhmää.

– Heillä on tosi kova halu oppia ja he ottavat vastaan kaiken, mitä heille vain pystyy antamaan ja he myös kunnioittavat opettajaa. Aivan ihana sakki opettaa.

Opettajalta vaaditaan paljon

Nivelluokalla on sekä valmistavaan opetukseen osallistuvia maahanmuuttajanuoria että niitä, jotka ovat jo osin mukana tavallisessa opetuksessa, mutta tarvitsevat vielä esimerkiksi kielitaidon puutteiden takia erityistukea koulunkäyntiin.

Nivelluokan oppilaiden taustat vaihtelevat paljon. Luokassa on sekä turvapaikanhakijaperheiden lapsia että Suomeen työn perässä muuttaneiden perheiden lapsia. Turvapaikanhakijat tulevat naapurikunnasta Oravaisten vastaanottokeskuksesta.

– Joukossa voi olla oppilaita, jotka eivät ole käyneet päivääkään koulua kotimaassaan. Ensimmäinen kosketus kouluun on täällä Suomessa. Samoin suomen kielen taito vaihtelee paljon riippuen siitä kuinka kauan oppilas on ollut maassa, selvittää Hannamari Mäkivierikko maahanmuuttajaryhmän opettamisen haasteita.

Rankat kokemukset nousevat välillä pintaan

Mäkivierikolla on erityisopettajan tausta ja se antaa hyvää pohjaa nykyiseen työhön, jossa hän joutuu välillä kohtaamaan oppilaiden rankoista kokemuksista syntynyttä ahdistusta.

Luokkaan jäi tyhjä pulpetti ja varsinkin se ensimmäinen viikko päätöksen jälkeen oli raskas ja kamala meille kaikille.

Hannamari Mäkivierikko

– On ensiarvoisen tärkeää, että turvapaikanhakijoiden lapset ja nuoret pääsevät kouluun nopeasti. Jos perhe tulee sodan keskeltä tai pakolaisleiriltä ja koko perheellä on paljon traumoja taustalla, niin kaikkein tärkeintä on se, että lapsi pääsee nopeasti kiinni tavalliseen arkeen ja lapsella on järkevää tekemistä joka päivä.

Luokassa eletään mukana myös turvapaikan hakuprosesseissa ja päätöksiä jännitetään yhdessä. Kielteinen päätös on kova paikka koko yhteisölle.

– Viime vuonna ennen joulua yhden pojan perhe joutui lähtemään Suomesta. Luokkaan jäi tyhjä pulpetti ja varsinkin se ensimmäinen viikko päätöksen jälkeen oli raskas ja kamala meille kaikille.

Nigeriaan palautetun pojan kohtalo kosketti koko koulua. Kysymyksessä oli lahjakas oppilas, joka oli asunut jo pitkään Suomessa ja puhui sujuvasti suomen kieltä ja englantia.

Jalkapallo yhdistää

Maahanmuuttajaluokka perustettiin Alahärmän yläkouluun vuosi sitten syksyllä. Koulun rehtorin Tiina Luoman mukaan kokemukset ovat olleet pelkästään myönteisiä.

Jalkapallo kentän pinnassa.
Jori Asikainen / Yle

Oppilaat ovat iloisia ja heidän läsnäolonsa koulussa rikastuttaa koko koulun elämää. Osassa oppiaineista, esimerkiksi matematiikassa ja englannin kielessä, he pääsevät nopeasti mukaan tavallisiin opetusryhmiin.

– Oppitunneilla yleisopetuksen ryhmissä maahanmuuttajaoppilaat ovat päässeet tosi hyvin mukaan ja esimerkiksi ryhmätyöt sujuvat ilman ongelmia, kertoo Tiina Luoma.

Yksi asia rehtoria on hieman askarruttannut. Välitunneilla maahanmuuttajaoppilaat ovat viihtyneet enimmäkseen omissa oloissaan. Nyt tämäkin ongelma on kuitenkin ratkennut. Alahärmässäkin voitiin todeta, että jalkapallo on yhteinen kieli.

– Saatiin tänne tänä syksynä lisää välituntialuetta ja jalkapallomaalit. Jalkapallo on nyt se yhdistävä tekijä.