1. yle.fi
  2. Uutiset

Pori tekee rikosilmoituksen virkamiesten toiminnasta: Taloudellisia väärinkäytöksiä

Porin palveluliikelaitoksen johtavat virkamiehet ovat kaupungin teettämän selvityksen mukaan toimineen määräysten vastaisesti. Muun muassa matkojen ja edustustilaisuuksien yhteydessä on tehty väärinkäytöksiä.

Kotimaan uutiset
Porin karhupatsas
Nea Hakamäki ja Ellen Rautava / Yle

Porin palveluliikelaitoksen johdon väärinkäytösepäilyt ovat johtamassa rikosilmoitukseen. Kyse on ollut taloudellisista väärinkäytöksistä.

KPMG:n tilintarkastajan raportin mukaan määräystenvastainen toiminta on ollut muun muassa kustannusten hyväksymismenettelyn kiertämistä. Toiminta on ollut kaupungin johdon mukaan jatkuvaa, lisääntyvää ja systemaattista sekä ilmeisen tahallista.

– Epäillyt väärinkäytökset koskevat matkojen ja edustustilaisuuksien lisäksi tavaroiden ja palveluiden hankintoja, usein matkojen tai ns. edustustilaisuuksien yhteydessä, eräille johtavassa asemassa oleville palveluliikelaitoksen työntekijöille, mitä ei voida katsoa tavanomaiseksi tai osaksi heidän palkkausjärjestelmäänsä, kaupunki korostaa tiedotteessaan.

Asiaankuulumatonta, perusteetonta, liiallista

Ostetut tuotteet ja palvelut ovat olleet itse työnteon näkökulmasta asiaankuulumattomia ja perusteettomia. Myös ostojen määrät ovat olleet liiallisia.

Joillakin matkoilla johtajan alaisuudessa olevat työntekijät ovat maksaneet erilaisia kuluja itse, ja matkalla mukana ollut johtaja Kaj Kainulainen on hyväksynyt jälkikäteen kulut matkalaskuina. Hyväksymismenettelyn olisi kuitenkin pitänyt kulkea liikelaitoksen johtajan esimiehen kautta.

Palveluliikelaitos on Porin kaupungin liikelaitos, jonka tehtävänä on tuottaa ateria-, puhtaus- ja kiinteistönhoitopalveluja Porin kaupungin muille virastoille.

– Liikelaitoksella ei lain mukaan edes voi olla merkittävää ulkopuolista asiakaskuntaa. Siten koko markkinoinnin tai asiakasedustuksen käsite liikelaitoksen toiminnassa on kyseenalainen, kaupungin johto sanoo.

"Harhautettu tietoisesti"

Porin kaupunginjohto toteaa, että palveluliikelaitoksen johdon toiminta näyttää siltä, että hyväksymismenettelyssä on tietoisesti pyritty harhauttamaan kaupunginhallintoa. Lisäksi toiminta on ollut jatkuvaa ja tahallista.

Selvityksen alla on vielä joitakin investointeja, joissa on kaytetty käyttötalouteen budjetoituja määrärahoja kiertäen valtuuston päätöksiä.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esittää, että Porin kaupunki tekee asiasta rikosilmoituksen Lounais-Suomen poliisilaitokselle. Kaupunginhallitus käsittelee esitystä kokouksessaan maanantaina.

Seurauksena irtisanomisia?

Väärinkäytöksiin osallistuneille voi seurata rikostuomion lisäksi taloudellisia vastuita ja irtisanominen, kaupungin johto toteaa. Palveluliikelaitoksen johtaja Kaj Kainulainen on jo ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle tapauksen paljastumisen jälkeen.

Syyskuussa kerrottiin, että väärinkäytökset koskisivat kymmeniätuhansia euroja. Epäillyistä henkilöistä ainoa viranhaltija on ollut Kaj Kainulainen. Muut epäillyt ovat työsuhteisia.

Lue seuraavaksi