Omaishoitajamiehet lähtivät kokkikurssille: "Ei ole ennen tarvinnut keittiössä mitään tehdä"

– Kyllä se hyviä ruokia tekee. Aina yrittää yllättää jollakin uudella, sanoo rouva, joka muistisairaana saa istua kotona nykyään valmiiseen pöytään. Kotitalouskurssilla jaettiin oppia omaishoitajamiehille, joiden ei ole ennen tarvinnut tehdä keittiössä mitään.

Kotimaa
Kaksi miestä keittiössä ruoanlaitossa
Harri Oksanen / Yle

Kanta-Hämeen Muistiyhdistys järjesti syyskuussa Riihimäellä kotitalouskurssin, jolle osallistui neljä pariskuntaa. Kun miehet häärivät essut päällä keittiössä, puolisot viihtyivät samassa rakennuksessa muistiparkissa lähihoitajaopiskelijoiden kanssa. Päivän kruunasi yhteinen ruokailuhetki, jossa maisteltiin herrojen kokkauksia.

Neljänä keskiviikkona pidetyn kurssin aikana Etelä-Hämeen Marttojen avustuksella omaishoitajamiehet saivat myös neuvoja pyykinpesuun ja siivoukseen.

Kotona ei uskalleta moittia

– Ei sitä tulisi yksin kotona treenattuakaan, mutta tässä toisten seassa menee oikein hyvin. Nämä martathan on perehtyneet näihin asioihin oikein perinpohjin ja heillä on vinkit monenlaiseen, sanoo 81-vuotias kurssilainen.

Kolme miestä keittiössä ruoanlaitossa
Kurssilaiset ovat valmistaneet Marttojen kotitalousneuvojan opastuksella erilaisia pää- ja jälkiruokia.Harri Oksanen / Yle

– Ei ole ennen tarvinnut keittiössä mitään tehdä, toteaa toinen kurssilainen. On ollut kielto päällä. Vaimo on hoitanut sen homman 64 vuotta, mutta nyt olen sitten joutunut perehtymään tähänkin.

Minkälaista palautetta rouvilta on sitten tullut näiden kurssipäivien aikana?

– Ei ne vielä ole moittinut oikeestaan kertaakaan täällä, ja kotona ne ei uskalla moittia, naurahtaa kokki kalaseljankan valmistuksen ohessa.

Kurssilaiset ovat valmistaneet Marttojen kotitalousneuvojan opastuksella muun muassa bataattisosekeittoa, kanacurrypyöryköitä, uunibataatteja, kalaseljankaa, perunarieskoja, erilaisia salaatteja, banaanismoothieta, mustikkapiirakkaa ja korvapuusteja.

Naurun remakkaa ja yhdessä syömistä

Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen LÄHDE -projektin projektivastaava Marko Mustiala kertoo hyvästä tunnelmasta kurssilla.

Toini Kärkkäinen ja Marko Mustiala
Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen LÄHDE -projektin projektivastaava Marko Mustiala ja läheisverkosto-ohjaaja Toini Kärkkäinen pitävät kurssia antoisana kaikille.Harri Oksanen / Yle

– Koko illan kuljin pieni hymynvire naamalla ensimmäisen kurssi-illan jälkeen, kun katselin kuinka miehet siellä kokkaavat innostuneesti essut päällä.

– Naurun remakkaa kuuluu välillä niin keittiöstä kuin puolisoiden puoleltakin, jotka pitävät muistiparkkia tässä samassa rakennuksessa lähihoitajaopiskelijoiden johdolla, ruokaa odotellessa.

– Ja mikä tässä on ollut hienointa, niin aina päivän päätteeksi kokoonnutaan yhteen isoon pöytään ja maistellaan kokkauksia. Puheensorinaa ja naurua riittää, se on antoisaa varmasti kaikille, sanoo läheisverkosto-ohjaaja Toini Kärkkäinen.

Mustiala sanoo kurssin olleen erittäin onnistunut ja toivoo, että jatkoa seuraisi, sillä paljon on vielä pariskuntia, joissa tällainen kurssitus olisi tarpeen.

– Kun ajattelee, että suuret ikäluokat vanhenevat, niin tarvetta tällaisille kursseille on varmasti jatkossakin. Neuvottelut Riihimäen kaupungin kanssa jatkosta on meneillään ja suunnitelmissa on, että tästä tulisi jatkuvaa toimintaa.