1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yksi maailman vilkkaimmista meriväylistä taistelujen kohteena – laivatykistön tulitusta

Saudi-Arabian ja sen liittolaisten joukot ovat ottaneet hallintaansa Jemenin rannikon Punaisenmeren ja Intian valtameren yhdistävällä salmella. Taistelussa olivat mukana niin ilmavoimat kuin laivastokin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Saudi-Arabian johtama liittouma kertoo vallanneensa Jemenin lounaiskolkan. Samalla liittouma kykenee taas valvomaan Punaisenmeren ja Intian valtameren yhdistävää Bab el-Mandabin salmea.

Bab el-Mandab on yksi maailman vilkkaimmista meriliikenteen väylistä. Vuonna 2013 julkaistun tilaston mukaan sen läpi kulkee joka päivä 2,3 miljoonaa barrelia öljyä. Laivat tuovat Persianlahden öljyä ja Aasian tehdastuotteita salmen kautta ja edelleen Suezin kanavaa pitkin Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan.

Saudi-Arabian johtaman liittouman joukot yhdessä Jemenin armeijan presidentti Abed Rabbo Mansour Hadille uskollisten sotilaiden kanssa tekivät torstai-iltana suurhyökkäyksen aluetta hallinneita huthi-kapinallisia vastaan.

Hyökkäystä tukivat liittouman ilmavoimat sekä Saudi-Arabian ja Egyptin laivaston alukset, jotka ovat valvoneet merialuetta viime maaliskuusta lähtien.

Liittouma kertoo saaneensa alueen haltuunsa kiivaan taistelun jälkeen. 15 liittouman sotilaan ja 23 kapinallisen kerrotaan saaneen surmansa.

Huthi-osapuoli ei vahvista menettäneensä alueen hallintaa, mutta myöntää taistelujen levinneen uudelle alueelle.

Saudi-Arabian joukot aloittivat sotatoimet Jemenissä laajoja alueita vallanneita shiialaisia hutheja vastaan maaliskuussa. Liittouma tukee syrjäytettyä presidentti Hadia. Liittoumaan kuuluvat myös mm. Qatar, Bahrain ja Arabiemiraatit. Huthien väitetään saavan tukea Iranista.

Liittouman ilmavoimat on tehnyt jatkuvasti ilmaiskuja huthien tukikohtiin. Paikalliset asukkaat kertovat, että ilmaiskussa on tuhottu tärkeä silta pääkaupungin Sanaan Punaisenmeren rannikkoon yhdistävällä valtatiellä.

Liittouma yrittää ilmeisesti katkaista huthien huoltoyhteydet. Maajoukkojen etenemisen on määrä jatkua kohti Mukhan kaupunkia, uutistoimisto AFP kertoo sotilaslähteisiin viitaten.