Pakolaislasten asunnoista kiskurihintoja Ruotsissa – jopa 60 000 kruunua kuukaudessa

Ruotsin kuntien on vaikea löytää sopeutumisasuntoja alaikäisille turvapaikanhakijoille, koska tulijoiden määrä on niin suuri. Ne joutuvat vuokraamaan asuntoja yksityisiltä yhtiöiltä, joiden hinnat voivat olla huimaavia.

turvapaikanhakijat
Nuorien käyttämiä jalkineita.
Mari Nupponen / Yle

60 000 kruunua kuukaudessa. Se on hinta, jonka ruotsalaisyhtiö Aleris veloittaa yksin maahan tulleen alaikäisen turvapaikanhakijan sopeutumisasunnosta, kertoo sanomalehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun). Summa vastaa noin 6 400:tta euroa.

Ruotsissa kunnat vastaavat alaikäisten turvapaikanhakijoiden majoittamisesta. Kunnat sijoittavat heitä sopeutumisasuntoihin, jos he ovat niin kypsiä, etteivät tarvitse hoitohenkilökunnan jatkuvaa läsnäoloa. Tarvittaessa he tavoittavat henkilökunnan puhelimitse.

12-kertaiset hinnat vuokra-asuntoihin verrattuna

Yksi suurista, alaikäisille turvapaikanhakijoille asuntoja välittävistä yrityksistä on sijoitusyhtiö Investoriin kuuluva hoitokonserni Aleris. Se veloittaa sopeutumisasunnosta 2 020 kruunua vuorokaudessa, eli 60 600 kruunua kuukaudessa.

– 60 000 kuukaudessa ei ole kohtuullista, kun asunnon voi vuokrata 5 000 kruunulla. On aihetta ihmetellä, mikä siinä maksaa niin paljon, osastonjohtaja Veronica Tindvall Göteborgin kunnasta sanoo.

Hän huomauttaa, että kunnan itse ylläpitämät, ruotsalaisille lapsille tarkoitetut hoitokodit veloittavat suunnilleen vastaavia summia, mutta summaan sisältyy hoitohenkilökunta, joka on paikalla vuorokauden ympäri.

Hoitokonserni Aleris: Hinta on kohtuullinen

Hoitokonserni Alerisissa asuntojen hintoja pidetään kohtuullisina. Toimintapäällikkö Isabel Andersson perustelee hintaa siihen sisältyvillä palveluilla.

– Hintaan kuuluvat kaikki kulut, kuten majoitus, ruoka, vaatteet, harrastusmahdollisuuksia ja harjoittelupaikkojen etsiminen niille, jotka eivät käy koulua. Lisäksi siihen kuuluu puhelinvalmius ympäri vuorokauden, toimintapäällikkö Isabel Andersson Alerisilta kertoo.

Hän ei suostu kommentoimaan toimintansa voittomarginaaleja.

"Yhtiöt muodostavat hintakartelleja"

Tilapäismajoitusta aikuisille turvapaikanhakijoille tarjoavan Jokarjo-yhtiön johtaja Bert Karlsson tyrmää Alerisin hinnoittelun.

– Markkinat ovat sairaat. Suuret yhtiöt ovat ottaneet ne valtaansa, eikä markkinoilla ole kilpailua. Suuret tekijät hallitsevat markkinoita, ja ne muodostavat kartelleja, Karlsson kuvailee.

Karlssonin mielestä 500 kruunua vuorokaudessa eli 15 500 kuukaudessa sopeutumisasunnosta olisi kohtuullinen hinta.