1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Amsterdam, Zürich, Tallinna, Kuusamo: Tällaiset matkat johtivat rikosepäilyyn Porissa

Porin palveluliikelaitoksen johtoon kuuluvia henkilöitä on joutumassa rikostutkinnan kohteeksi epäselvän laskutuksen takia. Yle Satakunta avaa yhden matkan kulut. Mukana matkalla on ollut useiden eri puolueiden poliitikkoja.

politiikka
Tallinna
Juha Silander / Yle

Porin palveluliikelaitoksen johtoon kuuluvia henkilöitä epäillään vakavista väärinkäytöksistä. Epäselvyydet koskevat muun maussa palveluliikelaitoksen järjestämiä matkoja, joiden kuluja ei ole hyväksytetty kaupungin ohjeiden mukaisesti.

Yksi epäselvyyksiin liittyvä palveluliikelaitoksen matka tehtiin toukokuussa Tallinnaan. Liikelaitoksen johtokunnan kolmipäiväisen matkan kulut olivat yli 10 000 euroa, ja matkaan liittyi talousarvioseminaari. Mukana oli useita merkittävissä asemissa olevia porilaisia poliitikkoja.

Hotelli- ja ravintolalaskuja

Kahdeksan henkilön seurueen matkan kulut koostuivat majoituksesta Helsingissä hotelli Kämpissä ja tallinnalaisessa hotellissa. Hotellikustannukset olivat 6 147,82 euroa. Laskun hyväksyi palveluliikelaitoksen johtaja Kaj Kainulainen.

Tämän lisäksi seurue kävi syömässä kolme kertaa. Kustannukset olivat noin 2 753,70 euroa. Tästä laskusta 13,50 euroa koski taksimatkaa. Tämän matkan hyväksyi liiikelaitoksen palvelupäällikkö.

Lasku on tehty myös Pori–Helsinki–Pori-bussimatkasta. Porin Linjojen autolla matka maksoi 1 500 euroa. Tämän laskun hyväksyi Kaj Kainulainen.

Porilaispoliitikkoja useista puolueista

Matkalla olivat mukana Kaj Kainulainen, eräs palveluliikelaitoksen työntekijä, liikelaitoksen johtokunnan varapuheenjohtaja Ismo Läntinen (ps.), Britta Raitala (kok.), Erja Järvinen (sd.), Kati Kiljunen (kesk.), pääluottamusmies Timo Muukkonen (sd.) ja Juha Grönmark (vas.).

Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannuksen mukaan palveluliikelaitoksen johtokunnalla on oikeus päättää itse omista matkoistaan. Tästä matkasta ei kuitenkaan löydy päätöstä liikelaitoksen johtokunnan pöytäkirjoista tai mistään muualtakaan.

Kaupungille ei myöskään ole toimitettu seminaarimatkasta matkaohjelmaa. Johtokunnan puheenjohtaja Taru Anttila (kok.) ei halua kommentoida tapausta.

Rikosilmoitus

Epäselvien matkojen joukossa on myös muita palveluliikelaitoksen matkojen kuluja. Epäselvyydet koskevat muun muassa matkoja Amsterdamiin, Zürichiin, Maarianhaminaan ja Kuusamoon. Näillä matkoilla osa kuluista on hyväksytetty asiallisesti.

Kuusamossa on käyty muun muassa safarilla ja hieronnassa. Timanttikuorintaa ja aromahierontaa on ostettu selitteellä "Talouskoulutusseminaari + Tyky". Matkalle on ostettu kuoritakkeja 3 366,97 eurolla.

Kestitystä on järjestetty tuhansilla euroilla myös Pori Jazz -festivaaleilla. Jazz-vieraille on ostettu kymmeniä Gold Vip -lippuja ruokailuineen, alkoholia tuhansilla euroilla ja takkeja ja t-paitoja.

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että Pori tekisi väärinkäytösepäilyistä rikosilmoituksen. Epäilyt koskevat palveluliikelaitoksen johtoon kuuluvia työntekijöitä, eivät poliitikkoja.

Lue seuraavaksi