Hyppää sisältöön

Suomi on yhä tuhansien yritystukien maa

Valtio jakaa vuodesta toiseen yritystukina lähes miljardi euroa. Viime vuonna tukipotti laski hieman, mikä selittyy pitkälti tutkimus- ja kehitysrahojen leikkaamisella. Suurimmat yritystukien saajat löydät jutun lopusta.

Tutkimus- ja tuotekehitysrahoja pidetään tehokkaana yritystukena. Kuva: Ludovic Di Orio

Ylen MOT-ohjelman laajan aineiston mukaan yritystukia on maksettu vuosina 2010–2014 lähes viisi miljardia euroa.

Vuonna 2014 yritystukia jaettiin 927 miljoonaa euroa. Edellisvuonna yritystukia maksettiin 964 miljoonaa euroa. Tukipotti pieneni nyt ensimmäisen kerran useiden vuosien nousun jälkeen.

Suurimmat yksittäiset tukien saajat olivat viime vuonna Tuuliwatti, Viking Line, Tallink Silja, Finnlines, Nokia, Fortum, Neste Shipping ja Rajakiiri. 

Nurinkurista leikkauspolitiikkaa?

Tekesin tutkimukseen ja kehitystyöhön tarkoitettuja tukirahoja pidetään yleisesti vaikutuksiltaan tehokkaimpina tukimuotoina. Silti edellinen hallitus leikkasi juuri näitä tukia peräti 65 miljoonaa euroa edellisvuodesta.  

Vuonna 2013 Tekesin tukia myönnettiin yrityksille ja tutkimuslaitoksille 452 miljoonaa euroa. Viime vuonna tuet tippuivat 387 miljoonaan euroon. 

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja ja Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Mika Maliranta pitää tutkimusrahojen leikkaamista huolestuttavana ilmiönä.

– Tutkimustoiminta on pitkäjänteistä työtä. Se on sellaista toimintaa, jossa ei kannattaisi heilua suhdanteiden mukaan, Maliranta sanoo. 

Kannattaako viihdemerenkulkua tukea?

MOT:n aineistosta käy ilmi, että liikennevirasto maksoi viime vuonna kauppa-alustukea lähes 90 miljoonaa euroa. Kokonaispotista yli 50 miljoonaa euroa menee matkustaja-alustukeen eli suomeksi sanottuna viihdemerenkulun työpaikkojen säilyttämiseen.

– Viihde on tärkeä asia, mutta viihteen tukeminen tällä tavalla valtion rahoilla ei ole ehkä kovin perusteltua, Maliranta muotoilee.

Yritystukia perustellaankin usein juuri työpaikkojen säilyttämisellä tai niiden luomisella. 

– Aikeet ovat aina hyvät, mutta seuraukset ovat joskus heikot.  

Yritystukien hyötyjä on vaikea mitata. Niitä pidetään usein tehottomina, ja pahimmillaan ne voivat olla jopa haitallisia. Tuet voivat sotkea markkinoiden toimintaa.

MOT-ohjelma jatkaa aiheesta maanantaina kello 20.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suurimmat yritystuen saajat vuonna 2014

Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista. Lähde: MOT/Yritystukiaineistot