1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Neljännesvuosisata yhteistä taivalta – Saksan länsiosat voittavat edelleen talouskisan

Saksa alkoi investoida uusiin osavaltioihin heti Itä- ja Länsi-Saksan yhdistymisen jälkeen. Erot itäisten ja läntisten osavaltioiden välillä ovat kuitenkin edelleen olemassa.

Ulkomaat
Saksan yhdistymisjuhlan valmisteluja Berliinissä.
Saksan yhdistymisjuhlan valmisteluja Berliinissä. Lauantain tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Itä- ja Länsi-Saksa yhdistyivät.Rainer Jensen / EPA

Itäsaksalaiset saivat vapaasti alkaa matkustaa länteen kun Berliinin muuri oli murtunut marraskuussa 1989. Saksan demokraattisen tasavallan (DDR) diktatuuri kaatui, ja ensimmäiset vapaat vaalit pidettiin alkuvuodesta 1990.

Jo elokuussa samana vuonna DDR:n parlamentti päätti maan liittämisestä Saksan liittotasavaltaan. Itä-Saksa oli konkurssikypsä, elintaso matala, kaupunkien keskustat rähjääntyneitä ja ympäristö pilattu. Lisäksi satoja tuhansia itäsaksalaisia oli vainottu poliittisten mielipiteidensä takia.

Saksa alkoi investoida uusiin osavaltioihin heti itäisen ja läntisen osan yhdistymisen jälkeen. Erot osavaltioiden välillä ovat kuitenkin edelleen olemassa.

Työttömyys  

Työttömyys on idässä 9,8 prosenttia ja lännessä 5,9 prosenttia. Keskimääräiset tulot idässä ovat vain 76% lännen keskimääräisestä tulotasosta.

Saksojen keskimääräisen tulon graafinen vertailu.
Yle Uutisgrafiikka

Talouskasvu

Talouskasvu on ollut nopeinta Saksan uusissa itäisissä osavaltioissa, ja kaikista ripeintä se on ollut Thüringenin osavaltiossa. Sen talous on kasvanut peräti 74 prosenttia yhdistymisen jälkeen, yli kaksinkertaisesti Saksan keskimääräiseen talouskasvuun verrattuna.

Köyhimmät alueet

Vaikka talouskasvu on ollut huimaa, itäiset osavaltiot ovat silti Saksan köyhimpiä alueita. Kaikista köyhin on Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltio Itämeren rannalla. Sen bruttokansantuote on henkeä kohden laskettuna 22 800 euroa, noin 10 500 euroa koko maan keskiarvoa vähemmän.

Eniten köyhyysrajan alapuolella eläviä ihmisiä löytyy kuitenkin läntisestä Bremenin osavaltiosta. Lähes joka neljäs lasketaan siellä köyhäksi. Toiseksi eniten köyhiä on itäisissä osavaltioissa Mecklenburg-Etu-Pommerissa ja Berliinissä.

Naisten työnteko

Perheiden elintavat ja työnteko eroavat idässä ja lännessä. Idässä on yleisempää, että naiset käyvät töissä. Lännessä äidit ovat kotona lasten kanssa ja tekevät osa-aikatyötä. Peräti kolme neljästä äidistä tekee osa-aikatyötä lännessä, idässä noin joka toinen.

Päiväkodit

Päiväkodit ovat myös yleisempiä idässä kuin lännessä. Idässä yli puolet alle kolmevuotiaista lapsista on päiväkodissa, kun vastaava määrä lännessä on noin joka neljäs. Päiväkotien suosio on kuitenkin kasvanut selvästi myös lännessä.

Avioliitot

Avioliittojen määrässä on myös selvät erot. Idässä 51 prosenttia perheiden vanhemmista on naimisissa, 21 prosenttia elää avoliitossa ja 27 prosenttia on yksinhuoltajia. Lännessä 74 prosenttia on naimisissa, kahdeksan prosenttia avoliitossa ja 18 prosenttia yksinhuoltajia.

Saksalaisten lapsiperheiden graafinen vertailu idän ja lännen kesken.
Yle Uutisgrafiikka

Dan Ekholm, Berliini

Lue seuraavaksi