Vanhukset ja nuoret samaan palvelutaloon? "Yhteiseläminen on varmasti tulevaisuutta"

Sosiaali- ja terveysviraston mukaan esteitä nuorten asuttamiselle vanhusten palvelutaloihin ei ole. Etupäässä tyhjiä paikkoja kartoitetaan kehitysvammaisille nuorille ja hoitotyön opiskelijoille. Parhaassa tapauksessa ensimmäiset muuttolaatikot liikkuvat jo ensi vuoden alkupuolella.

Kotimaa
Tennarit ja tohvelit.
Tiina Jutila / Yle

Helsinki näyttää vihreää valoa nuorten asuttamiselle vanhusten palvelutaloihin. Kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto on tämän vuoden ajan selvittänyt mahdollisuuksia majoittaa asunnottomia nuoria vanhusten palvelutalojen tyhjille paikoille.

Viraston nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja Maarit Sulavuori kertoo, että mitään varsinaista estettä yhteiselolle ei ole ilmennyt, mutta prosessi on vielä kesken.

– Erittäin mielellämme olemme näitä nuoria sijoittamassa. Vanhusten ja nuorten yhteiseläminen on varmasti ihan tulevaisuutta.

Sulavuori muistuttaa, että vanhusten määrän kasvaessa paikkoja on kuitenkin jaossa vähän. Hän arvioi, että koti voisi aluksi löytyä parillekymmenelle nuorelle.

Etupäässä tyhjiin asuntoihin asutetaan kehitysvammaisia nuoria, tämän jälkeen esimerkiksi hoitoalan opiskelijoita.

– Ehkä ensi vuoden alkupuolella voitaisiin päästä tilanteeseen, jossa asuntoja voidaan tarjota, Sulavuori arvioi.

Helsingissä on tänä vuonna käynnissä useita kokeiluja, joiden avulla nuorille yritetään löytää asuntoja. Nuorisoasiankeskus muun muassa selvittää nuorten asuttamista vanhusten yksityisiin koteihin.

Tässäkin etusijalla ovat hoitoalan opiskelijat.

– Parhaillaan teemme oppilaitosten kanssa valmistelutyötä, kertoo nuorisoasiainkeskuksen projektipäällikkö Miki Mielonen.