1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tutkimus: Jauhomadot pärjäävät hyvin styroksidieetillä

Pelkästään Yhdysvalloissa heitetään roskiin joka vuosi 2,5 miljardia styroksista tehtyä kertakäyttömukia.

luonto
Jauhomatoja pannulla.
Jauhomatoja.Topi Kairenius

Yhdysvaltalaisessa Stanfordin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan jauhomadot voisivat olla osa maapallon kasvavan muovijäteongelman ratkaisua.

Kokeessa sata jauhomatoa söi päivässä pienen pillerin painon verran eli 34–39 milligrammaa polystyreeniä, jota hyödynnetään esimerkiksi kertakäyttöisissä kahvimukeissa.

Matojen suolistossa noin puolet tästä määrästä muuttui hiilidioksidiksi, kuten käy myös muulle madon ravinnolle. Vuorokauden kuluessa jauhomadot ulostivat loput jäniksen ulosteen näköisinä pieninä papanoina.

Tutkija Wei Min Wun mukaan poikkeuksellista ravintoa nauttineet madot olivat yhtä terveitä kuin muutkin lajitoverinsa. Lisäksi vaikutti siltä, että niiden jätöksiä voisi turvallisesti käyttää viljelyskasvien kasvualustana.

Wu ja eräät muut tutkijat ovat aiemmin osoittaneet, että eräs toinen toukkalaji kykenee hajottamaan suolistossaan polyeteeniä, joka on käytetyin muovin polymeerinen raaka-aine. Uusi tutkimus on sikälikin merkittävä, että styroksin ei ole aiemmin uskottu olevan biohajoavaa ja sikäli ongelmallisempaa ympäristön kannalta.

Pelkästään Yhdysvalloissa heitetään vuosittain roskiin noin 2,5 miljardia styroksista kertakäyttömukia. Sekin on vain pieni osa vuotuisesta 33 miljoonasta tonnista muovijätettä. Tästä määrästä vain kymmenesosa päätyy kierrätykseen.

– Löytömme on avannut uuden oven maailmanlaajuisen muovijäteongelman ratkaisemiseen, sanoo Wu.

Stanfordin yliopiston uutinen tutkimuksesta löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi