Tuhannet vastasivat Ylen kyselyyn taloustalkoista – "Minulla ei ole enää mitään, mistä leikata"

Vastauksia tuli laidasta laitaan. Monet olivat valmiita tinkimään esimerkiksi lomarahoista tai maksamaan lisää veroja, mutta moni myös kertoi, ettei voi tai halua nipistää mistään. Myös uudenlaisia ajatuksia esitettiin aina roskaamisen sakottamisesta katastrofitilin perustamiseen.

politiikka
Mistä sinä olisit valmis nipistämään? - Lomarahat, haittakorvaukset ja arkipyhät, - Verotus, - Maahanmuutto
Stina Tuominen / Yle

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt pohtivat keinoja, joilla Suomen talous saadaan nousuun.

Kysyimme lukijoilta avoimella verkkokyselyllä, mistä he olisivat valmiita nipistämään taloustalkoissa, jos on pakko. Ohjeena oli vastata kysymykseen omasta puolesta, ei siitä, mitä muilta pitäisi ottaa pois. Moni tosin vastasi laajemmin.

Vastauksia tuli lähes 6 500, ja niiden joukossa oli ehdotuksia ja mielipiteitä laidasta laitaan, mutta jotkin teemat korostuivat.

Lomarahat, haittakorvaukset ja arkipyhät

Vastauksissa tuli esille monia säästökeinoja, jotka ovat olleet esillä hallituksen ehdotuksissa. Näitä ovat erityisesti lomarahoista nipistäminen, mutta esiin nousi myös esimerkiksi helatorstain ja loppiaisen muuttaminen tavallisiksi työpäiviksi tai siirtäminen viikonloppuun sekä sunnuntai- ja ylityökorvauksista leikkaaminen ja työpäivän pidentäminen.

"Lomarahasta voitaisiin luopua ihan kokonaan, ei haittaisi minua. Se on kummallinen menneisyyden jäänne."

"Ylityökorvaukset ja viikonloppukorvaukset ovat menneestä maailmasta ja tulisi poistaa. Tämä auttaisi esimerkiksi ravintoloita ja vähentäisi julkisen sektorin kustannuksia."

"Arkipyhät voisi muuttaa normaaleiksi työpäiviksi. Se olisi hyvä ja reilu muutos kaikille osapuolille."

Jotkut olivat myös valmiita nipistämään palkastaan tai luopumaan palkankorotuksista tai lisäämään työpäivän pituutta.

"Palkankorotukset, jos ne aidosti käytetään kilpailukyvyn parantamiseen eikä osinkoihin tai johdon kannustimiin."

"Olisin valmis pitämään kuukausittain 2 palkatonta vapaapäivää, mikäli samalle ajalle palkattaisiin työtön työnhakija normaalipalkalla."

"Työajan pidentäminen vaikka 15 min/päivä sopii minulle. Ei ole enää pieniä lapsia päiväkodissa odottamassa."

Verotus

Myös verotukselliset keinot taloustalkoissa nousivat vastauksissa esiin. Moni oli valmis maksamaan lisää tuloveroa tai kiristämään esimerkiksi tupakkaan ja alkoholiin kohdistuvia haittaveroja ja makeisveroa. Veroprosentin korottamista pidettiin oikeudenmukaisena ja tasapuolisena keinona. Haittaverojen kiristämistä tai laajentamista taas perusteltiin sillä, ettei kyse ole välttämättömistä tuotteista ja samalla kansanterveys voisi parantua.

"Olen valmis maksamaan enemmän tuloveroja. Myös autoveroa, alkoholiveroa, pääomatuloveroa ja arvonlisäveroa voi korottaa. Tuloverojen kiristäminen on kaikkein oikeudenmukaisin tapa jakaa kustannusten maksun taakka. Ne, joilla on eniten tuloja, maksavat eniten. Se on myös paljon helpompaa kuin kikkailla pakottavien palkanalennuslakien kanssa, sillä verot ovat täysin valtion päätettävissä oleva asia."

"Olisin valmis veroprosentin nostoon, työssäkäyvänä muutaman kympin menetys kuukaudessa ei kaataisi taloutta. Mielestäni se olisi myös oikeudenmukaista koska silloin kaikki osallistuisivat tulojensa mukaan."

"Haittaveroja voisin maksaa enemmänkin. Turhista, tarpeettomista ja terveyshaitallisista tuotteista olisi ihan hyvä vähentää, ja käytännöllisesti se tapahtuisi haittaveron kautta. Esim. sokeripitoisista ja rasvaisista valmisteista, tupakasta ja alkoholista voisi ottaa valtion hyödyksi moninkertaiset verot. Niitä kun ei kukaan elääkseen tarvitse."

Maahanmuutto

Moni vastaaja oli halukas säästämään maahanmuuton kustannuksista.

"Maahanmuutosta. Lopettaisin kokonaan täysin väärin perustein käytetyn turvapaikkamenettelyn ja rajaisin sosiaaliturvamme pelkästään oman maan kansalaisille."

Vastaajat kokivat epäoikeudenmukaiseksi, että joutuisivat nipistämään omasta taloudestaan, kun muualta tuleville tarjotaan apua.

"Maahanmuuton kustannuksista. Ei ole oikein, että maan omilta kansalaisilta leikataan kun samaan aikaan maahanmuuttoon käytettäviä varoja lisätään valtavasti."

"Maahanmuutosta, sillä omista huolehtiminen jää maahanmuuton kustannusten jalkoihin."

Ei mistään

Moni myös vastasi, ettei voi tai halua kiristää mistään.

Useat vastaajat kertoivat, ettei ole varaa kiristää mistään tai se olisi vähintäänkin vaikeaa, sillä he elävät jo nyt niin tiukilla, että tulevat hädin tuskin toimeen tai että ylimääräistä ei jää mihinkään. Tätä mieltä olevissa oli paljon esimerkiksi eläkeläisiä.

"En voi luopua mistään, olen ulosotossa. Teen ylitöitä maksaakseni ylimääräistä, en saa lomarahojakaan kokonaisuudessaan."

"Olen ollut työelämässä yli 40 vuotta. En voi tinkiä mistään koska olen todella pienipalkkainen. Olen kouluttanut 3 hienoa tytärtä, suurimman osan aikaa yksinhuoltajana, tähän maailmaan, se vei kaiken ylimääräisen. Jos jotakin voisin tehdä niin vapaaehtoistyötä sitten kun eläkepäivät koittavat."

"Kysymys on absurdi esitettäväksi pienituloiselle eläkeläiselle, eläkkeeni on 1250 € kuukaudessa brutto. Minulla ei ole mitään sellaisia kuluja tai etuja, joista voisi edelleen leikata. Eikä ole monella muullakaan vastaavassa tilanteessa elävällä pienituloisella."

"Minulla ei ole enää mitään mistä leikata, olen takuueläkeläinen sillä pienimmällä mahdollisella eläkkeellä ja asumistuella."

Lisäksi oli vastaajia, jotka korostivat, että eivät ylipäätään usko säästämisen olevan järkevä tapa yrittää pelastaa taloutta ja kritisoivat hallituksen kaavailemia toimia. Vastaajat toivat myös esiin sen, että ovat tehneet osansa yhteiskunnan eteen ja ansainneet esimerkiksi palkkansa ja lisänsä.

"Olen tehnyt osuuttani jo 25 vuotta tekemällä tuottavaa työtä menestyvässä vientiyrityksessä. En suostu mihinkään nipistyksiin."

"En usko että leikkaamalla Suomen tilaa parannetaan, ostovoiman tiputtaminen ei ratkaise mitään. En usko että esim. palkan leikkaaminen toisi yhtään uutta työpaikkaa tai uusia kauppoja, sopimuksia. Nykyinen palkkani menee 100% takaisin kulutukseen, jokainen euroni on jonkun toisen myyntiä."

Muilta kuin itseltä

Kaikki eivät esittäneet omaan elämäänsä liittyviä säästökohteita, vaan vaativat esimerkiksi maahanmuuttokulujen karsimisen lisäksi, että päättäjät ja yritykset kantavat kortensa kekoon ja että veroparatiiseihin puututaan.

"Yritysten johto, joka irtisanoo tai lomauttaa, ei voisi saman vuoden aikana korottaa palkkojaan, jakaa osinkoja eikä bonuksia/optioita."

"En mistään niin kauan kuin yritykset kiertävät veroja ja jakavat ylisuuria osinkoja. Kun yritysten ja johtajien asenteet muuttuvat siihen suuntaan että työntekijää aletaan arvostaa muuna kuin kulueränä, vastaantuloa tapahtuu."

"Kansanedustajien, ministereiden, isojen yritysten johtajien palkoista ja optioista. Virkamiehiä vähemmän ja lomat pienemmiksi! Ja valtio voisi myös itsessään alkaa säästäämään! Ei sitä ministerit tarvitse kymmentä tai enemmän avustajaa. Ryhtykööt itse talkoisiin ja antakoon ylisuurista eduistaan pois!"

Samoin enemmän tienaavilta toivottiin panosta esimerkiksi lapsilisistä luopumisen muodossa.

"Hyvätuloisten lapsilisät pitäisi ehdottomasti lopettaa, sillä monet hyvätuloiset eivät käytä rahoja lapsesta koituviin kuluihin vaan säästävät ne pesämunaksi siihen, kunnes lapsi itsenäistyy ja muuttaa pois."

Muita ideoita

Ehdotuksia tehtiin laidasta laitaan. Vastaajat esittivät esimerkiksi ay-maksujen verovähennysoikeudesta ja asuntovelallisen korkovähennysoikeudesta luopumista.

Myös uudenlaisia ajatuksia ehdotettiin.

"Suomessa pitäisi sakottaa syljeskelystä ja roskaamisesta julkisella paikalla kuten Singaporessa. Jos tällainen laki tulisi voimaan esim. ensi vuonna vapun alla ja sakko olisi 300 euron pinnassa, valtiolla olisi jo ensi toukokuussa n. 300 milliä ylimääräistä rahaa."

"Jospa tehtäisiin Suomeen palkkakatto! Maksimipalkka kuukaudessa ei voisi koskaan olla yli 10000 euron. Eiköhän tällä jo päästäisi melko pitkälle."

"Kirjastoihin ja uimahalleihin 5 euron kuukausimaksu. Kirjojen lainaaminen maksulliseksi esim. 1 euro/kirja."

"Olisin valmis maksamaan enemmän palveluista, joiden oletamme olevan ilmaisia tai lähes ilmaisia. Näitä esimerkiksi kirjastot, sairaanhoito, lasten päivähoito, kouluruokailu, koulukyyditys, yliopisto-opinnot."

"Valtio voisi avata katastrofitilin johon voisi panna rahaa. Voisin satasen tai pari kuussa antaa."

"Kirpputori Suomen hyvinvointivaltiolle. Lahjoittaisin tavaraa ja vaatetta kirppikselle, jonka tuotot menisivät suomalaisten hyvinvointiin."

Kyselyyn vastasivat Ylen lukijat ja toimitus poimi vastauksista suuntaviivoja.