1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalainen huumetrippi vahvoilla pohjoisen parhaaksi elokuvaksi

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon kolmen kärki on selvillä. Helsingissä kokoontunut neuvoston raati arvosti yllättäen eniten Suomen, Norjan ja Islannin elokuvia. Suomen ehdokas on J-P Valkeapään ohjaama He ovat paenneet.

elokuvat
tyttö karhuntaljan sisällä
Tähtihetkessä ruodittiin Pohjoismaiden elokuvaneuvoston palkintoehdokkaita.

Aamu-tv:n Tähtihetkessä ruodittiin ehdokaselokuvia yhdessä Suomen raadin edustajan Jaana Puskalan kanssa.

1. Millainen elokuva voittaa?

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon voittajan täytyy olla omaleimainen ja edustaa korkeatasoista taidetta ja pohjoismaista kulttuuria.

– Keskityimme nyt siihen, että voittajassa olisi joku laajempi yhteiskunnallinen sanoma ja elokuvan täytyy edustaa nimenomaan pohjoismaista arvomaailmaa, toki ennen kaikkea sen pitää olla hieno elokuva, sanoo Jaana Puskala.

2. Miten kärkijoukko muodostui?

Ruotsin Gentelemen tarjoaa jännitykseen taittuvaa draamaa ja 70-luvun ajankuvaa, Tanskan Stille hjerte perinteistä perhedraamaa. Norjan Mot Naturen draamakomediassa podetaan keski-ikäistymisen kriisiä ja Islannin niin ikään draamakomediassa Fúsi sukelletaan peräkammarinpojan elämään. J-P Valkeapään ohjaama He ovat paenneet puolestaan sekoittaa eri genrejä huumehoureisessakin nuorisokotilaisten pakotarinassa.

Kolmen kärjessä ovat Norja, Islanti ja Suomi, joka erottui parhaiten muista.

He ovat paenneet erottui tekotavallaan, genrejen yhdistelyllä ja erikoisella virityksellään. Norjan, Islannin ja Tanskan elokuvat olivat aika valtavirtaa ja hyvin pelkistettyä elokuvakerrontaa edustavia leffoja.

3. Mikä oli heikoin lenkki?

Perinteisten isojen elokuvamaiden ja useimmiten palkinnon voittaneiden Ruotsin ja Tanskan ehdokkaat olivat viisikon heikoimmat. Erityisesti Ruotsin elokuva oli vaikeasti lähestyttävä.

– Oli helppo löytää kaikista muista elokuvista isompi teema, mutta ruotsalainen elokuva oli eri lähtökohdista, eli todella suuren budjetin historiaan sijoittuva elokuva.

4. Mikä Pohjoismaista on parhaassa nousussa?

Norjalainen elokuva on pohjoisen maista tällä hetkellä eniten kansainvälisessä nousussa.

– Sitä nähdään Berliinin, Cannesin ja Sundancen isoilla festivaaleilla kilpailusarjoissa, se on kokenut todellisen kasvojenkohotuksen viime vuosina, sanoo Jaana Puskala.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon voittaja julkistetaan 27.10 Reykjavikissa.

Lue seuraavaksi