1. yle.fi
  2. Uutiset

Esityslistatuutista aitoon someläsnäoloon – kunnan verkkoviestinnässä on harpattu huima kehitysloikka

Vielä 20 vuotta sitten kaupungin uudet nettisivut olivat räikeitä värejä ja yksisuuntaista tiedottamista. Nykyään kunnat satsaavat vuorovaikutukseen ja laiteriippumattomuuteen. Sivuja myös karsitaan kovalla kädellä: taakse on jäänyt aika, jolloin kunnan verkkosivulta saattoi löytää ohjeen vaikkapa korvasienten keittämiseen.

ilmiöt
Kaisa Paavilainen pitelee tablettitietokonetta
Miki Wallenius / Yle

Hämeenlinnan kaupunki avasi verkkosivunsa internetiin 1. lokakuuta 1995. Uudet sivut maksoivat tuolloin 20 000 markkaa. Sivut toimivat ensimmäiset vuodet htk.fi-osoitteessa.

Vanhoja sivuja löytyy netin syövereistä esimerkiksi Wayback Machinella (siirryt toiseen palveluun). Hämeenlinnan kaupungin verkkotoimittaja Kaisa Paavilainen kertoo, että alussa sivut olivat täynnä ruman näköistä laatikkoleikkiä ja rajuja värejä.

– Silloin oltiin hyvin yksisuuntaisia, sivuilla oli kaupunginhallituksen esityslistaa ja tällaista. Yhteystiedot ovat tietysti alusta asti olleet tärkeä juttu. Nyt taas on uusinta uutta vastavuoroisuus.

Hämeenlinnan kaupungin nettisivu vuodelta 2008
Hämeenlinnan kaupungin nettisivu vuodelta 2008. Melkoinen laatikkoleikki!Hämeenlinnan kaupunki

– Sivustoa mietitään aika tarkkaan, koska sivut ovat kaupungin tärkein viestintäkanava. Sieltä pitää löytyä ajankohtaiset tiedot, esityslistat ja päätökset ja yhteystiedot.

– Entistä enemmän on myös sähköisen asioinnin (siirryt toiseen palveluun) palveluja. Kouluun voi ilmoittautua luuriin tarttumatta, päivähoitopaikkaa voi hakea netissä, ja uusinta uutta on minunterveyteni.fi-terveysarviointipalvelu, tähän suuntaan mennään entistä enemmän.

Kaupungin sivuilla on vuodenajasta riippuen 75 000 - 80 000 kävijää kuukaudessa. Haetuimmat palvelut ovat terveys, sosiaalipalvelut, päivähoito ja koulut. Kesällä englanninkielinen osio kiinnostaa.

– Sitten on piikkejä, kuten AC/DC-konserttipäivän aikana, silloin sivuilla oli yhtäkkiä 10 000 kävijää, kertoo Paavilainen.

Keskisuuret kunnat etunenässä skaalautuviin sivuihin

Tiistaina Hämeenlinnan kaupunki ottaa käyttöön laiteriippumattomat (siirryt toiseen palveluun), skaalautuvat nettisivut. Niitä on testattu yhdessä käyttäjien kanssa.

– Käytettävyysarvioinnissa ammatti-ihmiset arvioivat ensin nykyisen sivun ja saimme paljon korjausehdotuksia. Kun uuden sivun raakile oli valmis, pyysin kuntalaisia testiryhmään, ja sain 15 hengen porukan kasaan ja taas opittiin lisää. Tiistainahämeenlinna.fi (siirryt toiseen palveluun)aukeaa älypuhelimessa mukautuen laitteen mukaan.

Tällä mopolla ajetaan nyt vähän aikaa eli ihan heti ei uudisteta!

Kaisa Paavilainen

Kunnat ovat nyt yritysmaailman jälkeen ikään kuin toisessa aallossa tekemässä responsiivisuusmuutosta, kertoo Kaisa Paavilainen. Keskisuuret kaupungit ovat etunenässä muuttaneet sivujaan laiteriippumattomiksi.

– Esimerkiksi Joensuu (siirryt toiseen palveluun) ja Rovaniemi (siirryt toiseen palveluun) ovat olleet ensimmäisten joukossa tässä. Pienempi sivusto on helpompi uudistaa.

Kaupungin nettisivujen ylläpito maksaa parisentuhatta euroa kuussa ylläpito- ja palvelinkuluina. Sivuston iso mylläys on useamman kymmenen tuhannen euron projekti.

– Tällä mopolla ajetaan nyt vähän aikaa eli ihan heti ei uudisteta!

Suunta suurista sivuista pienemmäksi ja someen

Verkkotoimittaja Kaisa Paavilainen ylläpitää noin 5 000 sivun hämeenlinna.fi-sivustoa yksin. Apunaan hänellä on noin 150 kaupungin työntekijää muun muassa kouluista ja päiväkodeista. He päivittävät sivuja oman toimensa ohella.

Tietokonesali.
Jyrki Lyytikkä / Yle

– Toimimattomista linkeistä tulevat viestit ovat tosi arvokasta palautetta ja samantien korjailen sitten linkkejä. Palautetta toivoisin erityisesti siitä, kuinka hyvin palvelu löytyy. Se on kiitollista kuulla, oli reitti pitkä tai lyhyt. Itse yritän, että se olisi lyhyt.

Paavilainen toivoo, että kaupunki menisi enemmän sosiaaliseen mediaan palvelemaan asiakkaita ja kotisivu olisi enemmänkin tietopankki ja kivijalka.

– Silloin kotisivuja voisi vaikka vähän pienentää, viidestätuhannesta sivusta vaikka tuhanteen sivuun. Meillä on jopa korvasienten keitto-ohje joskus löytynyt nettisivultamme.

Paavilainen ei kaipaa sivuille myöskään kapulakieltä:

– Verkkokirjoittaminen on virkamiehille yllättävän vaikeaa. Tiiviisti kirjoittaminen on taitolaji!

Lue seuraavaksi