Heinolan Opekosta iso vastaanottokeskus – Lahteen puolta pienempi

Heinolan vanhasta seminaarin alueesta on tulossa 400–500 turvapaikanhakijan vastaanottokeskus. Lahden Tapanilakotiin kaavaillaan majoitettavaksi 150–200 turvapaikanhakijaa.

Kuva: Mika Moksu / Yle

Suomen Setlementtiliitto on perustamassa maahanmuuttoviraston pyynnöstä Suomeen kolmea uutta vastaanottokeskusta.

Ensisijaisesti meillä on tarkoituksena majoittaa perheitä.

Harri Sarjanoja

Keskuksia suunnitellaan perustettavaksi Savonlinnan seudulle sekä Heinolaan ja Lahteen.

Heinolassa Setlementtiliitto valmistelee entisen Opekon tiloihin vastaanottokeskusta, joka tarjoaa hätämajoitusta, vastaanottopalvelua ja yksin tulleiden alaikäisten tukiasumista.

Hätämajoitus on 200:lle ja vastaanottokeskus 450 henkilölle, tukiasuntoyksikköön tulee  noin nelisenkymmentä alle 18-vuotiasta nuorta.

Lahteen puolta pienempi vastaanottokeskus

Lahden yksikköä kaavaillaan Jalkarannassa sijaitsevaan Tapanilakotiin.

– Lahteen kaavaillaan puolta pienempää, eli noin 150–200 hengen yksikköä, Suomen setlementtiliiton pakolaistyön johtaja Harri Sarjanoja kertoo.

Vielä ei ole tarkkaa tietoa mistä turvapaikanhakijat Lahden ja Heinolan hätämajoitusyksikköön tulevat.

– Ensisijaisesti meillä on tarkoituksena majoittaa perheitä, mutta sen profiilin mukaan majoitetaan keitä Suomeen nyt on tullut, Sarjanoja summaa.

Hätämajoitusyksiköistä pitempiaikaisia majoitustiloja

Heinolaan ja Lahteen perusteilla olevista hätämajoitusyksiköistä kaavaillaan pysyvämpiä majoitustiloja turvapaikanhakijoille.

Meillä on kuitenkin valmius aloittaa Heinolassa viikon sisällä.

Harri Sarjanoja

– Heinolan Opekosta on tarkoitus tehdä ensin hätämajoitusyksikkö. Myöhemmin se muutettaisiin vastaanottokeskukseksi. Lahteen kaavaillaan myös vastaavasti vastaanottokeskusta, Sarjanoja kertoo.

Hätämajoituskeskusta ei kuitenkaan perusteta Sarjanojan mukaan hetkessä.

– Tuollaisissa isoissa rakennuksissa menee muutamia päiviä aikaa, jotta esimerkiksi viemäri- ja ilmastointiasiat saadaan kuntoon.

Setlementtiliiton pakolaistyön johtaja Sarjanoja kertoo, että pikaisesta aikataulusta johtuen myös ammattitaitoisen henkilökunnan löytäminen asettaa omat haasteensa. Vastaanottokeskusten henkilökunnalta vaaditaan Sarjanojan mukaan erityistä kulttuurien välistä ymmärrystä.

– Meillä on kuitenkin valmius aloittaa Heinolassa viikon sisällä, hän lisää.

Setlementin vahvuudet pääsevät oikeuksiinsa

Sarjanojan mukaan Setlementit ovat luonnollinen taho perustamaan vastaanottokeskuksia, koska heillä on laaja vapaaehtoisten verkosto.

– Meillä on paljon vapaaehtoisia toimijoita. Setlementtien vastaanottokeskuksissa vapaaehtoiset ovat äärimmäisen tärkeä lisä, mutta toiminnasta vastaavat kuitenkin ammattilaiset.

Lahdessa Harjulan setlementti alkaa pyörittää vastaanottokeskuksen toimintaa Tapanilakodissa. Toiminnanjohtaja Ari Tuupaisen mukaan setlementti kykenee ainakin kieliopetukseen ja ruokapalveluihin. Etenkin sosiaalityöntekijöitä aiotaan palkata pikaisesti.

Perjantaina 9. lokakuuta  Heinolan Jyränkölän setlementin tiloissa järjestetään kaikille avoin info- ja yleisötilaisuus klo 14, jossa Setlementtiliitto kertoo tarkemmin Opekon muuttamisesta vastaanottokeskukseksi.