Tiilikainen: ”Älkää hukatko rahojanne investoimalla fossiiliseen energiantuotantoon”

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kehottaa yksityisiä sijoittajia suuntaamaan rahansa puhtaaseen teknologiaan ja uusiutuvaan energiaan. Hänen mukaansa julkinen raha ei riitä yksin taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan.

talous
Kimmo Tiilikainen
Kimmo TiilikainenYle

Kulunut viikko on ollut ilmastonsuojelun kannalta painava. YK:ssa on kuultu monia ilmastolupauksia lähtien Kiinan superuutisesta aloittaa maan laajuinen päästökauppa reilun vuoden kuluttua.

Ilmastopuheita on kuultu niin paavin kuin Yhdysvaltojen presidentinkin suusta.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoo, että hän ei kuullut YK:ssa ainuttakaan poikkipuolista puheenvuoroa uuden kattavan ilmastosopimuksen syntymiselle.

– Poliittista tahtoa on. Nyt sen pitäisi vielä näkyä Pariisin kokouksen neuvotteluteksteissä, sanoo Tiilikainen.

Katse yksityisiin sijoittajiin

Yksi kulmakysymys on ilmastonsuojelun rahoitus. Mistä rahat puhtaaseen teknologiaan siirtymiseksi ja ilmastonmuutoksen haittavaikutuksiin sopeutumiseksi?

Ministeri Tiilikainen suuntaa sanansa yksityisille sijoittajille.

– Älkää hukatko rahojanne investoimalla fossiiliseen energiantuotantoon, vaan tehkää hyviä sijoituksia puhtaaseen ja uusiutuvaan energiaan sekä päästöttömään teollisuuteen, hän sanoo.

– Ei voida kuvitella, että minkään maiden veronmaksajien rahat riittävät kääntämään kehityksen suuntaa. Tavoitteet voidaan saavuttaa ainoastaan, jos kykenemme suuntaamaan yksityisen rahan ilmastoystävälliseen toimintaan.

Päästövähennykset alkavat olla kasassa

Viime viikko oli muullakin tavalla tärkeä tiellä kohti Pariisin ilmastokokousta vajaan kahden kuukauden kuluttua. Nimittäin kansallisia päästövähennyslupauksia tippui ahkeraan.

– Nyt jo noin 150 maata on antanut oman lupauksensa. Tämä kattaa 88 prosenttia maapallon päästöistä, mikä on ainutlaatuinen saavutus ilmastonsuojelun historiassa, sanoo ympäristöministeri Tiilikainen.

Kansallisten lupausten laatu jää kuitenkin kauas määrästä. Tähänastisilla lupauksilla ei ylletä lähellekään tavoitetta.

Jo aiemmin on sovittu, että maapallon ilmasto ei saisi lämmetä yli kahta celsiusastetta. Näillä lupauksilla ollaan vaaralllisena pidetyllä kolmen asteen tiellä. Tähän mennessä maapallon ilmakehä on lämmennyt keskimäärin 0,85 astetta verrattuna esiteolliseen ajanjaksoon.

Ministeri Tiilikainen joutui YK:n käytävillä selittelemään Suomen päätöksiä leikata ankaralla kädellä kehitysapua ja YK-järjestöjen rahoitusta.

– Aivan muutamassa kahdenvälisessä tapaamisessa YK-järjestöjen johtajien ja kollegojen kanssa jouduin keskustelemaan Suomen ratkaisuista. Tilanteemme enimmäkseen ymmärrettiin, hän kuittaa.