1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Junantuoma puu saattaa shokissa pudottaa lehtensä ennen aikojaan – video kansallismaiseman ruskasta

Puillakin on biologinen kello: vierekkäin olevat koivut voivat pudottaa lehtensä hyvinkin eri aikaan. Lapista tullut puu on tottunut pidempään valoon, ja saattaa shokissa pudottaa lehtensä etelässä turhan varhain.

luonto
Syysmaisema Aulangon näkötornista Hämeenlinnassa
Hämeenlinnalaista kansallismaisemaa syysväreissä. Aulangon näköalatasanteella syysruskaa tutkailevat opettaja Henrik Lindberg ja toimittaja Heidi Kononen.

Keltainen, ruskea, oranssi, vihreä ja punainen. Ruskan värit ovat samanlaiset kaikkialla maailmassa. Lokakuun ensimmäinen viikko on Etelä-Suomessa syksyisen ruskan huippukohta. Ruska kertoo luonnon valmistautumisesta talveen, kertoo metsänhoitaja ja Hämeen ammattikorkeakoulun Evon yksikön opettaja Henrik Lindberg.

– Värit kertovat valmistautumisesta tulevaan. Lajien ja puiden välillä voi olla suuria eroja, ja ne voivat tiputtaa lehtensä viikkojenkin erolla toisiinsa.

– Puille on hyvin tärkeää saada typpi talteen tulevaa kasvukautta varten. Lehtivihreän hajotessa jäljelle jää karoteeni, joka näyttää ruskean ja oranssin, sekä ksantofyllit, joka jättää jäljelle punaisen värin, kertoo Lindberg.

Leppä kuuluu hyväosaisiin puihin

Pihan puita seuratessa syksyn haravointi tuntuu ikuisuushankkeelta. Kiusallaanko ensimmäinen puu tiputtaa lehtensä elokuussa ja viimeinen säästelee tiputusta marraskuulle asti?

– Puut ovat yksilöitä niin kuin ihmiset ja eläimetkin. Puut sopeutuvat eri tavalla uusiin olosuhteisiin ja niiden alkuperä on erilainen. Puiden yhteydessä on tavallista puhua biologisesta kellosta. Jos puu on tullut Lapista Etelä-Suomeen, sillä voi olla vaikeuksia tottua vähempään valoon ja se saattaa tiputtaa lehtensä tavanomaista aiemmin.

Tammi säilyttää lehtensä pitkään, mutta joskus näkee myös koivuja, joissa on lehdet marraskuulle asti.

– Lepän lehdet puolestaan säilyvät vihreinä, sillä se saa typpeä muutenkin kuin lehtien kautta, joten se ei "tarvitse" lehtivihreää samalla tavoin kuin toiset puut, kertoo Henrik Lindberg.

Punaiseen ruskaan tarvitaan valoa

Syksyn ruskasta voi päätellä menneen kesän lämpöä – tai tänä vuonna sen puutetta.

– Kirkkaan keltainen väri syntyy, jos kesän aikana on ollut reilusti aurinkoa, koska silloin lehtivihreään syntyy paljon energiaa. Punainen väri puolestaan tarvitsee korkeapaineista säätä syyskuussa. Toisin sanoen kirkkaita ja kuulaita syyspäiviä.

– Punaisen värin rakentavat antosyaanit tarvitsevat muutamaa viikkoa ennen ruskan huippua valoa, ja jos se jää saamatta, sitten punaista näkyy syksyllä vähemmän, kertoo opettaja Henrik Lindberg.

Lue seuraavaksi