"Läppärit pois sylistä" – lapsettomuuslääkäriltä kolme tietoa suomalaisille

Lapsettomuudesta kärsivien määrä kasvaa koko ajan. Erikoislääkäri kertoo kolme tekijää, joiden tiedetään tai epäillään vaikuttavan lapsettomuuteen etenkin länsimaissa.

Kotimaa
Mies istuu kannettava tietokone sylissään.
Toni Pitkänen / Yle

Lapsettomuusongelmien määrä on selvässä kasvussa. Kuopion yliopistollisen sairaalan erikoislääkäri Jonna Leppänen sanoo länsimaisten elintapojen olevan yksi syy ilmiön takana.

Pelkkää yhden yksittäisen elintavan vaikutusta on hankala tutkia, mutta usein huonot elintavat kasautuvat samoille ihmisille. Leppäsen mukaan länsimaissa pystytään nauttimaan makeasta elämästä ja näiden länsimaisten elintapojen on oletettu lisäävän lapsettomuusongelmien määrää.

Erikoislääkäri kertoo kolme asiaa, joiden tiedetään tai epäillään vaikuttavan lapsettomuuteen etenkin länsimaissa.

1. Ylipaino on painava tekijä

Ylipaino on yksi merkittävä lapsettomuutta aiheuttava tekijä ja se lisää kasvavissa määrin hedelmällisyysongelmista kärsivien määrää. Lapsettomuushoitojen parissa työskentelevän Leppäsen mukaan ylipainoisten määrä on Suomessa kasvanut erityisesti Itä-Suomen alueella.

KYSin piirissä on Suomen lihavimmat synnyttäjät.

Jonna Leppänen

– KYSin piirissä on Suomen lihavimmat synnyttäjät, kuvailee Leppänen tämänhetkistä tilannetta.

Syitä siihen, miksi Itä-Suomessa tilanne on muuta maata hankalampi, on vaikea arvioida. Kuitenkin esimerkiksi geeniperimän arvioidaan olevan Itä-Suomen alueella erilainen.

– Ongelma on kasvava kautta maailman, Suomi mukaan lukien. Meillä se painottuu erityisesti itäiseen Suomeen, arvioi Leppänen.

2. Läppäri voi vaikuttaa, ainakin jos se kuumottaa

Myös siittiöiden laatu on heikentynyt selvästi. Selkeitä selittäviä tekijöitä tähänkään on hankala löytää, mutta Leppäsen mukaan elintavat ja ympäristömyrkyt vaikuttavat.

Myös tekniikalla, kuten esimerkiksi sylissä pidettävillä kannettavilla tietokoneilla arvellaan olevan jonkinlaista vaikutusta.

– Vakuuttavaa tutkimusnäyttöä siitä ei ole. Lämpövaikutus on kiveksille kuitenkin huono asia, joten läppärin sylissä pitäminen voi vaikuttaa kiveksiin ja näin ollen heikentää siemennesteen laatua, toteaa Leppänen.

Hän kertoo neuvovansa potilaitaan välttämään kannettavan pitämistä sylissä. Samalla listalla ovat myös tiukat alushousut ja muut lämpöä aiheuttavat tekijät.

– Ylipainoisilla miehillä puolestaan rasvakudos lämmittää liikaa.

Joissain tutkimuksissa on myös arvioitu matkapuhelinten säteilyllä olevan vaikutusta siittiöiden liikkuvuuteen ja määrään. Toisaalta Leppäsen mukaan on tutkimuksia, joissa tällaisiin tuloksiin ei ole päästy.

Hyvä neuvo on, ettei kannata pitää matkapuhelinta housun etutaskussa.

Jonna Leppänen

– Tämä vaatii vielä lisätutkimuksia. Hyvä neuvo on kuitenkin, että matkapuhelinta ei kannata pitää housun etutaskussa tai vyöllä, neuvoo Leppänen.

Elintapoja kohentamalla siittiöiden laatu paranee muutamassa kuukaudessa.

3. Jos odottaa liian pitkään...

Myös ikä on merkittävä tekijä lapsettomuudessa. Leppäsen mielestä iän merkitystä kannattaisi painottaa nuorille ihmisille nykyistä enemmän, vaikka aina elämäntilanne ei olekaan sopiva lasten hankintaan.

– Nykyään halutaan käydä koulut, saada työpaikka ja elämä järjestykseen ennen perheen perustamista. Monelle voi tulla yllätyksenä, että raskaus ei sitten niin vain alakaan. Harva ymmärtää etukäteen ajatella sitä, myöntää Leppänen.

Hän pitää osittain huolestuttavana sitä, että hedelmöityshoitojen tarve ja määrä on kasvussa.

– Ne ovat kuitenkin yhteiskunnalle kalliita hoitoja ja niitä läpikäyville erittäin rankkoja. Useammille se aiheuttaa merkittävää psyykkistä stressiä. Valistaminen ja nuorten elämäntapaohjaus voisivat parantaa tilannetta, uskoo Leppänen.

Raskautta suunnittelevan kannattaa myös välttää liiallista kofeiinin saantia, 2–3 kuppia kahvia on sopiva määrä päivässä. Tupakoinnin vaikutus hedelmällisyyteen on myös todettu kiistattomasti useissa tutkimuksissa. Se alentaa sekä naisen että miehen hedelmällisyyttä. Myös alkoholin liiallista käyttöä on syytä välttää raskautta suunniteltaessa.