Arvio turvapaikanhakijoista kasvaa yhä: Uusi luku 50 000

Suomeen on saapunut tänä vuonna yli 18 000 turvapaikanhakijaa. Kaikkiaan turvapaikanhakijoita voi tulla vuoden aikana noin 50 000, sisäministeriö kertoo uudessa arviossaan.

Kotimaa
äiti kolmen lapsensa kanssa ja kauempana viisi miestä
Irakilaisia turvapaikanhakijoita Lahdessa Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa 30. syyskuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomeen saattaa saapua tänä vuonna kaikkiaan noin 50 000 turvapaikanhakijaa. Sisäministeriö kertoo uudesta arviostaan tiedotteessaan.

Ministeriön mukaan Suomeen saapui viime kuussa lähes 11 000 turvapaikanhakijaa. Tämä on väkilukuun suhteutettuna suunnilleen saman verran kuin Saksaan ja Ruotsiin saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä.

Turvapaikanhakijoiden määrän kehitystä on vaikea ennustaa luotettavasti, ministeriö toteaa. Sen mukaan käynnissä on useita kotimaisia ja Euroopan unionin tason toimia, joilla hakijamääriä pyritään hillitsemään.

Uusia turvapaikanhakijoita rekisteröidään Suomessa noin viidensadan ihmisen päivävauhtia. Maassa on rekisteröity kuluvan vuoden aikana yhteensä 18 413 turvapaikanhakijaa.

Sisäministeriön mukaan turvapaikanhakijoiden vastaanotto on edelleen hyvin hallinnassa ja uusia vastaanottokeskuksia on avattu jatkuvasti.

Suomeen yksin tulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita on tällä hetkellä yli tuhat.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti toissa päivänä keskiviikkona panevansa irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkahakemusten päätökset toistaiseksi jäihin. Tämä voi vaikuttaa turvapaikanhakijoiden kokonaismäärän kehitykseen, sisäministeriö arvioi.

Ministeriö toteaa, että Etelä-Ruotsista Luulajaan avautuu huomenna lauantaina toinen raideyhteys ja tämä voi kasvattaa hakijoiden määrää Suomessa lyhyellä aikavälillä.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on arvioinut, että Suomeen voi tulla kuluvana vuonna jopa 50 000 turvapaikanhakijaa.