Ylilento kunnioittaa sotalentäjän palvelusta isänmaalle

Tänä vuonna Hornetit ovat jylisseet taivaalla edesmenneiden sotalentäjä-ässien kunniaksi kolme kertaa. Kellontarkka kunnianosoitus suoritetaan yleensä hautajaiskappelin yllä.

Kotimaa
Hornet-hävittäjä taivaalla
Kati Rantala / Yle

Ilmavoimat kunnioittaa tärkeitä tapahtumia ja juhlallisuuksia ylilennolla. Ylilennot ovat kuitenkin sen verran harvinaista herkkua, että ne houkuttelevat paikalle aina isot joukot lentokonebongareita ja muuta kansaa.

Pari viikkoa sitten Satakunnan lennosto teki ylilennon Helsingissä. Ylilennolla kunnioitettiin sodissa lentäjänä toimineen sotaveteraanin hautajaisia.

– Mikäli sodassa lentäjänä palvelleen lentäjän omaiset toivovat hautajaisiin ylilentoa, se pyritään aina toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. Yleislinjaus on, että talvi- ja jatkosodassa sotalentoja suorittaneiden kunniaksi on mahdollista tehdä ylilentoja, kertoo Satakunnan lennoston esikuntapäällikkö Antti Koskela.

Kellontarkka kunnianosoitus

Hautajaisiin liittyvällä ylilennolla on Suomessa jo kohtalaisen pitkät perinteet. Tänä vuonna hautajaisia on kunnioitettu ylilennolla kolme kertaa.

– Ylilento pyritään sovittamaan siihen kohtaan, kun hautajaissaattue tulee kirkosta tai kappelista ulos. Toinen vaihtoehto on ajoittaa se arkun tai uurnan laskuun, mikä tosin on hieman vaikeampaa, Antti Koskela sanoo.

Lentokoneet ylittävät hautajaispaikan kellontarkkuudella. Hautajaiset pidetään usein kaupunkien keskusta-alueilla ja asutuksen lähellä, minkä vuoksi lentokorkeus täytyy pitää tarpeeksi korkealla ylimääräisen meluhaita välttämiseksi.

– Myös kansainvälisesti ylilentoja suoritetaan hautajaisten yhteydessä. Ylilennon kustannukset eivät ole oikeastaan oleellinen asia, koska asia on tärkeä. Puolustusvoimien kannalta kunnianosoituksen lisäksi lennosto saa myös näkyvyyttä. Se myös tuo uusille lentäjille kokemusta, Satakunnan lennoston esikuntapäällikkö Antti Koskela sanoo.