Amuletti kourassa Somaliasta Suomeen – Osallistu #yksiesine!

Wali Hashi lähti Somalian sisällissotaa pakoon vuonna 1990. Äiti antoi pojalleen matkalle mukaan amuletin, jonka sisällä oli rukous. A2 Pakolais-ilta haastaa sinut miettimään. Minkä yhden esineen sinä ottaisit mukaasi, jos joutuisit lähtemään sodan jaloista? Osallistu #yksiesine.

Ajankohtainen kakkonen
Wali Hashi roikuttaa valkoista suurta amulettia kädessään.
Wali Hashi / Yle

"Olin 17-vuotias kun Somaliassa puhkesi sisällissota. Sodan molemmat osapuolet kaappasivat kaltaisiani nuoria miehiä taistelijoiksi. Äitini ymmärsi, että myös minä olen vaarassa. Hän halusi minut turvaan.

Somaliassa on tapana antaa lähtijälle mukaan amuletti, jonka sisällä on rukous. Ennen lähtöäni äitini tuli luokseni, ja antoi minulle huolellisesti muoviin pakatun pienen paketin.

Se oli amuletti, jonka sisällä oli viesti. Hän oli kirjoittanut paperille rukouksen, jossa toivotetaan lähtijälle siunausta. Siinä myös varoitettiin erilaista vaaroista kuten alkoholista.

Äitini antama amuletti on minulle tärkeä, se auttaa vaikeinakin hetkinä."

A2 Pakolais-illan toinen juontaja Wali Hashi lähti sotaa pakoon kotoaan Somalian Mogadishusta vuonna 1990. Silloin ei ollut kännykkää, jonka muistissa olisivat kuvat läheisistä ihmisistä. Äidin antaman koruun sisältyvä muisto on Walille hyvin tärkeä.

Ajankohtainen kakkonen haluaa että myös me muut, jotka emme ole joutuneet jättämään kotiamme, miettisimme tätä. Jos voisit ottaa mukaasi yhden esineen, mikä se olisi? Miksi juuri se?

Ota kuva itsestäsi ja valitsemastasi esineestä, ja lähetä se Twitteriin tai Instagramiin tunnisteella #yksiesine. Poimimme joukosta kuvia mukaan suoraan lähetykseen, joka alkaa tiistaina 6. lokakuuta klo 21.

Lähettämällä kuvan suoraan Ylelle annat oikeuden käyttää, jakaa ja tarvittaessa muokata kuvaa kaikissa Ylen palveluissa joukkoistuksen yhteydessä. Lähetäthän vain itse ottamiasi kuvia. Yksityistilanteissa kysy lupa kuvassa näkyviltä ihmisiltä. Emme maksa julkaistuista kuvista palkkiota. Lue tarkemmat kuvajoukkoistuksen pelisäännöt täältä.