Poliisi: Kaapumies ei ehkä ollutkaan bussia vastassa

Poliisilla ei ole todisteita, että kaapumiehellä olisi ollut kaapu päällään ensimmäisen turvapaikanhakijoita kuljettaneen bussin tullessa paikalle. Hennalan häiriköintiä tutkitaan vielä pitkään.

Kotimaa
Noin kymmenen ihmistä osoitti mieltään turvapaikanhakijoiden tuloa vastaan Hennalan ex-varuskunnan portilla Lahdessa.
Joitain kymmeniä ihmisiä osoitti mieltään turvapaikanhakijoiden tuloa vastaan Hennalan ex-varuskunnan portilla Lahdessa 24. syyskuuta.Heikki Ahonen / Yle

Turvapaikanhakijoita Lahden Hennalan hätämajoitusyksikön liepeillä pelotelleen mielenilmauksen tapahtumat ovat poliisille vielä osittain hämärän peitossa.

Poliisista kerrotaan, että osa luvatuista kuva- ja videotallenteista on saatu vasta tänään poliisin käyttöön.

Esitutkinnassa on kuitenkin käynyt ilmi, että Ku klux klan –asuun pukeutunut mies ei todennäköisesti ollut pukeutuneena kaapuun ensimmäisen turvapaikanhakijoita kuljettaneen bussin saapuessa Hennalaan.

Kuvat kaapuun pukeutuneesta on otettu noin tuntia ennen ensimmäisen bussin saapumista. Esitutkinnassa ei ole myöskään käynyt ilmi, että kaapumiehellä olisi yhteyksiä mihinkään ääriryhmiin.

Esitutkinnassa ei ole myöskään ilmennyt mitään viitteitä siitä, että kaapumies olisi heittänyt kiviä tai ilotulitteita. Epäilty kiistää syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Osan henkilöllisyys vielä selvittämättä

Kaapumiehen henkilöllisyyden lisäksi poliisi on saanut selville Hennalan portilla soihtua kantaneen ja spraymaalia käyttäneiden miesten henkilöllisyydet.

Heidän lisäkseen poliisi on kuulustellut tai puhutellut noin kymmentä tapahtumapaikalla tekohetkellä ollutta henkilöä. He ovat pääasiassa nuoria miehiä.

Hennalan porteilla oli noin 40 rähinöitsijää vastaanottamassa turvapaikanhakijoita kuljettanutta bussia. Esimerkiksi raketteja heittäneiden miesten henkilöllisyyttä ei vielä tiedetä.

Kokonaisuutta tutkitaan julkisena kehottamisena rikokseen, vaaran aiheuttamisena, pahoinpitelynä ja Suomen lipun häpäisemisenä. Poliisi selvittää myös, onko tapauksessa syytä epäillä rikosta nimikkeellä kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Tapahtumilla epäillään olleen rasistinen motiivi.