Hänkö on viikon päästä rauhannobelisti? Merkeliä veikataan voittajaksi

Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on voittajaehdokas samasta syystä eli turvapaikanhakijoiden auttamisen ansiosta. Vahvoilla näyttää olevan myös venäläinen oppositiolehti Novaja Gazeta.

Ulkomaat
Hymyilevä, punapukuinen Merkel.
Angela Merkel puhui tällä viikolla nuorille tutkijanalueille palkintojuhlissa Berliinissä.Kay Nietfeld / EPA

Nobel-palkintojen tämänvuotisten voittajien julkistaminen alkaa ensi maanantaina. Viikon lopulla selviää, kuka saa rauhanpalkinnon. Saksalaisessa Bild (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä on jo esitelty ehdokas, jolla lehden asiantuntijahaastattelujen perusteella on erinomaiset mahdollisuudet: liittokansleri Angela Merkel.

Merkelin valtteina lehti listaa ennen muuta sen, miten hän on ollut valmis ottamaan vastaan sotaa ja vainoa pakenevat ihmiset, mutta myös hänen toimintansa Ukrainan kriisissä.

Ehdokkaita on tänä vuonna 276. Norjan Nobel-instituutilla ei ole tapana paljastaa, ketä listalla on. Voittajan veikkailua kuitenkin harrastavat niin asiantuntijat kuin muutkin. Oslon rauhantutkimusinstituutin johtaja Kristian Berg Harpviken on samalla kannalla kuin Bildin lähteet.

– Angela Merkel oli se, joka todella ryhtyi moraaliseksi johtajaksi ja käänsi siirtolaiskeskustelun Euroopassa aivan ympäri, Harpviken sanoo.

Hänen laatimallaan listalla todennäköisimmistä voittajista ovat Merkelin jälkeen Kolumbian hallitus ja Farc-järjestö rauhanprosessinsa vuoksi sekä venäläinen Novaja Gazeta -lehti, joka on säilyttänyt itsenäisen linjansa.

Zarif, Kerry, Franciscus

Nobel-palkintoon perehtyneiden historioitsijoiden Nobeliana (siirryt toiseen palveluun)-verkkosivulla ykkösenä ovat YK:n jo kahdesti rauhanpalkittu pakolaisjärjestö UNHCR sekä eritrealainen pappi Mussie Zerai, molemmat pakolaisten hyväksi tehdyn työn vuoksi.

Myös Nobelianan kakkosveikkaus on venäläislehti Novaja Gazeta.

Muita nimiä arvailuissa ovat olleet muun muassa Iranin ja Yhdysvaltain ulkoministerit Javad Zarif ja John Kerry Iranin ydinsopimuksen vuoksi ja kongolainen lääkäri Denis Mukwege, joka on hoitanut tuhansia raiskauksen uhreja. Esiin on noussut jälleen myös paavi Franciscus.

Merkelin suosio kotimaassa laskenut himpun

Merkelin pakolaispolitiikka saattaa tuoda hänelle arvostetun palkinnon, mutta kotimaassa se näyttää syöneen jonkin verran hänen suosiostaan, kertoo ARD-tv-kanavalle tehty kysely.

Tämän viikon alussa noin tuhannelta saksalaiselta kysyttiin, mitä mieltä he ovat liittokansleristaan. Tyytyväisten osuus oli yhä suuri – 54 prosenttia – mutta yhdeksän prosenttiyksikköä pienempi kuin viime kuussa.

Samaan aikaan Baijerin osavaltion pääministeri Horst Seehofer, Merkelin pakolaispolitiikan äänekkäin kriitikko, oli nostanut suosiotaan 11 prosenttiykikköä, 39 prosenttiin.

Der Spiegel -lehdessä viime viikonloppuna julkaistussa kyselyssä 63 prosenttia sanoi haluavansa Merkelille merkittävän roolin myös tulevaisuudessa. Kesäkuussa luku oli viisi prosenttiyksikköä suurempi.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset