1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rautjärvi

Rautjärvi nojaa matkailuaan kaukopartiomiehiin

Kunta vaalii alueella tehtyä kaukopartiotoimintaa muistolaatalla ja ensi vuonna alkavilla dramatisoiduilla kaukopartiokierroksilla. Ensi viikolla paljastettava muistolaatta kertoo kahden Mannerheim-ristin ritarin partioretkistä Rautjärvellä.

Rautjärvi

Asukkaista tyhjennetyllä Rautjärvellä oli hetken merkittävä rooli Suomen sotahistoriassa välirauhan aikaan keväällä 1941. Yläpappilassa raja-asemaa pitänyt kaukopartio tiedusteli siviilivaatteissa Kannaksen tiestön ja rautateiden kuntoa sekä vihollisen valmiutta ennen jatkosodan alkamista.

Tästä ajanjaksosta Rautjärvi aikoo saada vetoa matkailuhankkeisiinsa. Ensi viikon lauantaina seurakuntakodilla paljastettava muistolaatta kertoo kahden kaukopartiolaisen Arvo Mörön ja Paavo Suorannan retkistä, joita tehtiin Rautjärven yläpappilasta välirauhan aikana. Miehet nimitettiin Mannerheim-ristin ritareiksi kesällä 1942.

– Mörö oli kotoisin Karjalan Kivennavalta, joten hän tiedusteli vihollista omalla kotiseudullaan. Hän ei menettänyt partiojohtajana sodassa yhtään miestä. Häntä kutsuttiin leikkisästi Karjalan kuninkaaksi, kertoo Heikki Lehtonen Mannerheim-ristien ritarien säätiöstä.

– Suoranta tuli poikkeuksellisesti Keski-Suomesta, mutta hän oli näyttänyt partiotaitonsa jo talvisodassa, jossa tiedustelua tehtiin vähän. Mannerheimin kysyessä mieheltä, mistä hän oli ritariristinsä ansainnut, Suoranta vastasi huumorimiehenä: "Repun kantamisesta."

Dramatisoidusta kaukopartiokierroksesta matkailutuote

Ensi vuonna Rautjärven kunta ottaa kaukopartiotoiminnan matkailun teemaksi ja järjestää vuorovaikutteisia kaukopartiokierroksia.

– Metsään pystytään "valtakunnan raja" ja pienen matkan päähän tulee viholliskohde, jota on tarkoitus tutkia. Kierros toteutetaan mahdollisesti yöaikaan partiomiehen varustuksessa, kertoo puheenjohtaja Kari Luumi Rautjärven kotiseutuyhdistyksestä.

Kunnan matkailuhankkeet ovat aiemminkin keskittyneet alueen sotahistoriaan. Rautjärvellä on järjestetty desanttikierroksia, joissa osallistujat eläytyvät venäläisen vakoojan rooliin.

Lue seuraavaksi