Aalto-yliopisto palkkasi Piilaakson sisäpiiriläisen – kauppakorkeakoulussa majailee liuta johtajia

Parikymmentä vuotta Kalifornian Piilaaksossa vaikuttanut Henry Tirri alkaa opettaa digitalisaatiota. Nokia-taustaisen Tirrin palkkaus on yliopistomaailman viimeisin askel bisnestaidon ja akateemisen osaamisen yhdistämisessä.

talous
Bruce Oreck, Henry Tirri sekä Esko Aho
Bruce Oreck, Henry Tirri sekä Esko AhoLehtikuva ja Yle

Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun on nimitetty Nokian entinen teknologiajohtaja ja useita professuureja pitänyt Henry Tirri. Tirrin uusi tehtävänimike on Executive in Residence, jota käytetään määräajaksi yliopistoon kutsutuista johtajista ja asiantuntijoista.

20 vuotta Piilaaksossa toiminut Tirri tuo Aalto-yliopiston mukaan (siirryt toiseen palveluun) "opiskelijoille uusinta tietoa korkean teknologian yritysten kasvattamisesta, strategioista ja johtamisesta" sekä erityisosaamista digitalisaatiosta.

Tirri on yliopistomaailman viimeisin rekrytointi bisnesmaailman ytimestä, vaikka toki Tirrillä on myös professorikokemusta. Yritysammattilaisten ja yliopistojen kytkökset ovat silti valovuosien päässä amerikkalaisesta kulttuurista – nopeasti kasvava kuljetuspalveluyhtiö Uber osti viime kuussa yliopisto Carnegie Mellonin koko robottitutkimusosaston tutkiakseen robottiautoja.

Suomessa yritysten ja yliopistojen yhteistyö näyttäytyy tasaisen vastavuoroisena, joskin Nokialla on poikkeuksellisen vahva jalansija luentosaleissa. Aalto-yliopistossa tehtävänimikkeellä Executive in Residence työskentelee jo viisi liike-elämän velhoa.

Henry Tirri

Erityisosaaminen: digitalisaatio.

Pitkän Nokia-uran tehnyt Tirri yleni yhtiön teknologiajohtajaksi ja johtokuntaan vuonna 2011. Tirri jätti Nokian viime helmikuussa. Aiempia tehtäviä yhtiössä Tirrillä oli sen tutkimuslaitoksen, Nokia Research Centerin johdossa.

Tirri on ollut professorina tai vierailevana professorina Helsingin, UC Berkeleyn ja Stanfordin yliopistoissa.

– Pitäisi olla enemmän sellaisia hybridi-ihmisiä kuin minä, jotka sekä ymmärtävät akateemista tutkimusta ja opetusta, että toisaalta ymmärtävät liiketoimintaa itse siellä toimineina, Tirri sanoo.

– Aikanaan yliopistot eivät olleen kauhean avoimia sellaisille, joilla ei ollut yliopistollista taustaa. Nykyisin taas yritykset tahtovat olla niin kiireisiä ja aikapaineisia, että eivät ehdi (yhteistyöhön).

Bruce Oreck

Erityisosaaminen: tarinankerronta.

Suomalaisille bodaavana suurlähettiläänä tutuksi tullut amerikkalainen on koulutukseltaan juristi, ja tekikin "omalla alallaan" Yhdysvalloissa 25 vuoden uran. Kauppakorkeakoulu palkkasi Oreckin valmentamaan opiskelijoita muun muassa markkinoinnissa ja asiakaskokemuksen kehittämisessä. Näitä taitoja tarvitaan eritoten kasvuyrityksissä.

– Osaaminen ja vankka arvopohja teillä on omasta takaa. Yrittäminen ei kuitenkaan ole pelkkiä faktoja. Yrittäjän pitää osata kertoa tarina, sillä ne vetoavat ihmisiin kaikkialla maailmassa, Oreck evästi Aalto-yliopiston nimitystiedotteessa (siirryt toiseen palveluun)elokuussa.

Esko Aho

Erityisosaaminen: toimintaympäristö, Venäjä.

Entinen pääministeri (1991–1995) ja Nokian yhteiskuntasuhteita johtanut Aho opettaa ydinosamistaan: liike-elämän ja ympäröivän yhteiskunnan riskejä ja mahdollisuuksia. Esko Ahon kurssilla painotetaan elinkeinoelämän julkista sääntelyä ja yritysten yhteiskuntavastuuta.

Myös Sitran yliasiamiehenä ja Harvardin yliopiston alaisuudessa Senior Fellow -tehtävässä toiminut Aho on nykyisin hallituksen puheenjohtaja Venäjän-kauppaa edistävässä toimistossa East Office of Finnish Industries. Tämä tietotaito heijastuu Ahon luennoilla venäläisinä talousteemoina.

Marina Vahtola

Erityisosaaminen: vähittäiskauppa.

Hallitusammattilaisen Marina Vahtolan ansioluettelossa ovat toimitusjohtajapestit Oral Hammaslääkäreissä sekä Suomen ja Viron Bauhausissa. Hän tuntee ketjuperiaatteella toimivan yhtiön johtamisen.

Vahtolan tehtävä on jyvitetty kauppakorkeakoulun markkinoinnin laitokselle. Hallitusosaamisensa takia Vahtolalla on kuitenkin paljon opetettava myös yhtiöiden vallanjaosta.

– Tietyssä määrin on annettava työrauha. Mutta hallituksella on myös vastuunsa. Sen jäsenet ovat vastuussa päätöksistään. Hallituksen on vaadittava toimitusjohtajalta kaikki tarvittava tieto, Vahtola sanailee Aalto-yliopiston johtajakoulutuksen verkkoartikkelissa (siirryt toiseen palveluun).

Tomi Dahlberg

Erityisosaaminen: IT-johtaminen.

2000-luvun taitteeseen sijoittuneet johtotehtävät Sammossa, Radiolinjassa ja Elisassa ovat pohjustaneet Dahlbergin myöhempää uraa konsulttina ja mentorina.

– Vaikka Suomi pärjää hyvin monissa kansainvälisissä vertailuissa, on surullista, että Suomen kaltaisessa tietoyhteiskunnassa ICT:n johtamistaidot ovat sen heikoimpia osa-alueita, Dahlberg lataa omilla verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).