Yksilöllinen mikrobipilvi paljastaa puhtaimmankin ihmisen

DNA-tutkimuksella ihminen on tunnistettavissa yhä pienemmästä biologisesta jäljestä. Mikrobitunnistukseen ei kuitenkaan tarvita edes pienintä ihosolua tai vähäisintä sylkipisaraa, osoittavat Yhdysvalloissa tehdyt laboratoriokokeet.

Ulkomaat
Mies seisoo kädet puuskassa.
Laura Tolonen / Yle

Jokaista ihmistä ympäröi mikrobien muodostama näkymätön usva, joka liikkuu hänen mukanaan ja laskeutuu lähipinnoille. Pilven perusteella voidaan osoittaa, että paikalla on ollut ihminen, ja usein jopa se, kuka hän oli, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Ensimmäisessä kokeessa kolme ihmistä istui äärimmilleen puhdistetussa huoneessa neljä tuntia. Kaikilla oli samanlaiset erittäin puhtaat vaatteet.

Steriiliin kalustukseen kuului myös steriilejä vateja. Kun tutkijat panivat vatien sisällön mikroskoopin alle, he löysivät ihmiselle tyypillisiä seuralaisia, muun muassa iholla asustavia Staphylococcus epidermidis -bakteereja sekä Streptococcus oralis -bakteereja, jotka viihtyvät ihmisen suussa.

Jokaisesta ihmisestä karisee tunnissa noin miljoona mikrobia. Koehenkilöiden läheltä kerätyt näytteet osoittivat, että kullakin on omanlaisensa mikrobicocktail – jopa niin yksilöllinen, että siitä pystyy nimeämään ihmisen.

Rikollisille luvassa vaikeuksia

Jatkokokeeseen osallistui kahdeksan ihmistä. Heistä viisi oli tunnistettavissa jälkeensä jättämän mikrobipöllähdyksen perusteella.

Kahden pilvi oli niin paksu, ettei koevateja edes tarvittu, vaan heidän läsnäolonsa selvisi ilmastointikanavan sisällöstä.

Tutkimustulosten perusteella saattaa olla mahdollista, että mikrobijäljistä tulee joskus rikostutkimuksen apuväline. Toisin kuin DNA:ta, rikollisen on jokseenkin mahdotonta olla jättämättä jälkeensä bakteereja, sillä hänenkin on hengitettävä.

Koko tutkimus on vapaasti luettavissa Peer J. (siirryt toiseen palveluun)-tiedelehdestä.