Myrsky saapuu Etelä-Savoon illansuussa, sähköyhtiö kehottaa varautumaan katkoihin

Tuuli jatkuu kovana aamuyön tunteihin asti. Myrsky voi viedä sähköt tuhansilta kotitalouksilta. Tuuli ja pimeys hankaloittavat korjaustöitä.

sähkö
Puu on kaatunut valopylvään sähkölinjalle.
Pertti Huotari / Yle

Myrskytuuli on riepotellut suurta osaa Suomesta jo päivällä, mutta Etelä-Savossa tuuli on vasta yltymässä. Myrskyn odotetaan iskevän maakunnan alueelle toden teolla iltaseitsemästä alkaen. Tuuli kestää kovana aamuyön tunneille saakka.

– Tuuli näyttää yltyvän, joten odotellaan vain, milloin se kohdistuu tähän meidän verkkoalueelle. Saa nähdä, kuinka voimakkaana ja millä rintamalla se tulee. Se on arvoitus, Järvi-Suomen Energian käyttöpäällikkö Mika Huttu kertoo.

Sähköyhtiössä on varauduttu saapuvaan Valio-myrskyyn lisäämällä henkilöstön määrää. Käytettävissä on noin 100 asentajaa, jos myrsky iskee täydellä voimallaan Etelä-Savoon.

– Olemme nostaneet valmiuden oranssiin tilaan, eli toiseksi korkeimpaan luokkaan. Kello 19 kokoontuu kriisiviestintäkeskus, eli silloin katsotaan nostetaanko hälytysvalmius suurhäiriötilaan, Huttu sanoo.

Tuuli ja pimeys vaikeuttavat korjaustöitä

Kokouksessa päätetään myös, lähdetäänkö vikoja korjaamaan yön selkään.

– Jos vikoja tulee tasaiseen tahtiin, on turvallisuusriski lähteä korjaamaan niitä pimeässä, ja toisaalta se on aika hidasta. Katsotaan nyt, millaisen strategisen päätöksen teemme, uhraammeko kaikki resurssit heti käyttöön, ja menetämmekö vähän työtehokkuudessa pimeyden takia, vai säästelläänkö jokin prosentuaalinen osuus aamuun.

Runkojohdot sähköyhtiö pyrkii joka tapauksessa saamaan kuntoon heti yöllä.

Hutun mukaan on vaikea arvioida, miten suuri osa kotitalouksista jää myrskyn vuoksi ilman sähköjä Etelä-Savon alueella.

– Vaikea arvioida. Se riippuu puustosta ja siitä tuleeko myrsky tasaisena rintamana vai puuskittaisina syöksyaaltovirtauksina. Jos se voimakkaasti tulee, veikkaisin, että ainakin 10 000:lta menee sähköt. Huiput ovat kuitenkin yleensä aika lyhytaikaisia. Ne pystytään aika hyvin rajaamaan kaukokäytöllä.

Jos sähköt menevät kymmeniltä tuhansilta, voi korjaustyö kestää pitkäänkin.

– En osaa arvioida, kuinka pitkään korjaustöissä silloin menee. Kaikki resurssit kuitenkin käytetään ja pyritään siihen, että keskeytykset ovat mahdollisimman lyhyitä, Huttu toteaa.

Myrskyn osuminen ilta- ja yöaikaan hankaloittaa korjaustöitä, mutta kotitalouksille ajankohdasta voi olla hyötyäkin.

– Ehkä ne asiakkaiden kokemat haitat ovat silloin pienemmät, Huttu sanoo.

Huttu kehottaa kotitalouksia kuitenkin varautumaan siihen, että sähkökatkoja voi tulla seuraavan vuorokauden aikana.

– Kuluttajien kannattaa miettiä, mitkä ovat päivittäisiä askareita, missä tarvitsee sähköä ja varautumaan katkoihin.