Kymmenien miljoonien eurojen syöpäyksikkö valmistui Kuopioon

Sädehoidon lisäksi uuteen rakennukseen keskitetään muun muassa koko Itä-Suomen alueen oikeuslääketieteelliset ruumiinavaukset.

Kotimaa
Ihmisiä Kuopion yliopistollisen sairaalan sädesairaalassa.
Toni Pitkänen / Yle

Syövänhoito Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tehostuu ja myös avohoito lisääntyy. Euroopan huippua edustava uusi, yli 30 miljoonaa euroa maksanut sädesairaala on nyt pääosin valmis.

KYSin vastuualueella todetaan vuodessa viitisen tuhatta syöpätapausta, väestön ikääntyessä syöpien määrä kasvaa 20 prosenttia kymmenessä vuodessa. Syöpäosaston ylilääkäri Kristiina Tyynelä-Korhonen kertoo, että syövän hoito uusissa tiloissa on nyt tehokasta. Potilas saa hoidon nopeasti ja toimintoja saadaan tehtyä tarkoituksenmukaisesti.

– Potilaita mahtuu niihin paikkoihin, missä heitä hoidetaankin, sanoo Tyynelä-Korhonen.

Myös lähes kaikki lääkehoidot toteutetaan avohoitopainotteisesti. Se tarkoittaa, että potilaat saavat aamulla hoidon ja pääsevät kotiin sen sijaan, että joutuisivat odottamaan tuntitolkulla.

Sädehoidon lisäksi uuteen rakennukseen keskitetään syövänhoidon avotoiminta, radiolääketuotanto sekä KYSin patologia ja THL:n Itä-Suomen alueen oikeuslääketieteelliset ruumiinavaukset.

Vanhaa sädehoitoyksikköä uhkasi käyttökielto

Sädesairaalan rakentaminen on osa KYSin vanhan pääsairaalan peruskorjaussuunnitelmaa, jonka valtuusto hyväksyi jo vuonna 2008. Sairaalan rakentamista täytyi kuitenkin aikaistaa usealla vuodella, koska vanhaa sädehoitoyksikköä uhkasi käyttökielto pahojen sisäilmaongelmien takia, sanoo viestintäpäällikkö Varpu Puskala.

Nyt uudessa sairaalassa onkin käytetty kosteusongelmien ehkäisemiseksi Suomessa harvinaista rakennustekniikkaa, raskasbetonia kuivumisen nopeuttamiseksi.

– Käyttämällä raskasbetonia KYSin sädehoitobunkkereiden seinät voitiin tehdä vain metrin levyisiksi ja samalla puolittaa seinien kuivumisaika. Tavallista betonia käyttämällä seinät olisi pitänyt valaa kahden metrin paksuisiksi. Puolta ohuemmilla raskasbetoniseinillä saavutetaan kuitenkin vaadittavat suojaominaisuudet, sanoo rakennuttajainsinööri Pekka Turunen.

Ensimmäiset sädehoidot sädesairaalassa annettiin jo elokuussa. Marraskuuhun asti sädehoitoa saavia potilaita hoidetaan sekä Sädesairaalassa että pääsairaalan vanhoissa sädehoitoyksikön tiloissa.

– Tavoitteena on siirtää kaikki sädehoitoyksikön toiminta Sädesairaalaan marraskuun loppuun mennessä, jonka jälkeen alkaa vanhan sädehoitorakennuksen purkutyöt, sanoo viestintäpäällikkö Varpu Puskala.