Turvapaikanhakijoiden määrä panee budjetin laskelmat uusiksi

Sisäministeriössä kaivataan lisää rahaa turvapaikanhakijoiden kasvavan määrän käsittelyyn. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) korostaa, että kansalaisten turvallisuuden kannalta on tärkeää, että eri viranomaisilla on riittävät resurssit tilanteen hallitsemiseen.

politiikka
Petteri Orpo
Petteri Orpo Jussi Nukari / Lehtikuva

Sisäministeriö valmistelee hallitukselle täydentävää budjettiesitystä, jossa ensi vuoden luvut tarkistetaan turvapaikanhakijoiden määrästä tehtyjen uusien arvioiden mukaan.

Eduskunnan käsittelyssä olevassa ensi vuoden budjettiesityksessä on varauduttu 15 000 uuden turvapaikanhakijan tuloon.

– Kyllä me tarvitaan tähän reilustikin lisäresurrseja. Tällä hetkellä eri ministeriöt, joita asia koskee, tekevät laskelmia. Kartoittavat sitä, mitä mahdollisesti tarvitaan loppuvuodelle ja mikä on ensi vuoden rahan tarve, Orpo sanoo.

Lisätalousarvion kautta on tarkoitus suunnata myös loppuvuodelle tarvittavia lisäresursseja.

Tarvittavia rahasummia sisäministeri Orpo ei halua vielä arvioida.

– Tehdään läksyt ensin ja palataan asiaan sitten.

Vapaaehtoisesti, ei pakolla

Sisäministeri Orpo on tyytyväinen turvapaikanhakijoiden käsittelyn nykyiseen tilanteeseen.

– Me olemme pystyneet tässä kovassa paineessa koko ajan nostamaan uusia vastaanottokeskuksia ja siinä meidän väki on tehnyt todella hyvää työtä yhdessä SPR:n ja monien muiden yhteistyötahojen kanssa.

Vastaanottokeskuksia on Orpon mielestä tällä hetkellä riittävästi, mutta viranomaiset vautuvat myös pakkokeinoihin, jos tilanne pahenee.

– Jos katsotaan keskipitkällä aikavälillä, niin todella monet kunnat ja toimijat ovat tarjonneet tilojaan, mutta kun se ottaa iakansa, että ne saadaan käyttöön

– Nyt lähdemme siitä, että emme tarvitse pakottavaa lainsäädäntöä . Tämäpystytään hoitamaan vapaaehtoista kautta ja totta kai suomalaiseen perusluonteeseenkin kuuluu, että mieluummin vapaaehtoisesti kuin pakolla. Mutta meillä on vastuu siitä että nämä ihmiset sijoitetaan ja meidän täytyy tietysti varautua erilaisiinkin vaihtoehtoihin, Orpo linjaa

Eurooppalaiset rajaoperaatiot

Eurooppalaisella tasolla tarvitaan sisäministeri Orpon mukaan lisää toimia.

– Meidän pitäisi eurooppalaisittain pystyä saamaan tilanne hetkellisesti hallintaan ja esimerkiksi yhteiset Euroopan koordinoidut rajaoperaatiot voisivat olla sen tyyppisiä, joilla ensin saadaan tilanne haltuun ja sen jälkeen päästään sitten siihen vaiheeseen, että voidaan näistä hot spoteista, joihin ihmiset ohjataan sitten ottaa oma osamme ja kantaa tätä taakkaa, Orpo ehdottaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus