1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kaloilla ei ole kotimaata Barentsinmerellä – Norja ja Venäjä vartioivat alueen kalastusta sopuisasti

Maailmanpoliittisen tilanteen kiristyminen ei ole vaikuttanut norjalaisten ja venäläisten kalastuksenvalvontayhteistyöhön mitenkään. Yhteinen kalakanta pitää huolen siitä että molemmille osapuolille tärkeä yhteistyö jatkuu.

Norjan Rannikkovartioston partiolaiva Sortland matkalla Huippuvuorten vesiltä kotisatamaan Sortlandiin
Vuonna 2010 valmistunut KV Sortland on Norjan Rannikkovartioston uusimpia aluksia. Se on ympäristöystävällinen, vaativiin arktisiin olosuhteisiin tehty partiolaiva ja kulkee pääsääntöisesti lng-kaasulla. Vara- ja lisävoiman lähteenä siinä on dieselmoottori.

Norjan rannikkovartiosto on ainoa Natoon kuuluvan maan organisaatio, joka tekee päivittäistä yhteistyötä venäläisten kanssa huolimatta Ukrainan tilanteesta, pakotteista ja kiristyneistä suhteista Venäjän ja lännen välillä.

Kaikki muu säännöllinen sotilaallinen yhteistyö Norjan ja Venäjän välillä on ollut pysähdyksissä yli vuoden, mutta molempien maiden rannikkovartiostot jatkavat yhteistyötä merirajojen ja kalastuksenvalvonnassa aivan entiseen tapaan.

Kaikki muu sotilaallinen yhteistyö on poikki

Sotilaallinen yhteistyö maiden välillä on ollut pysähdyksissä maaliskuusta 2014 Venäjä miehitettyä Krimin niemimaan ja alettua käyttää sotilaallista voimaa Ukrainassa. Vuoden 2014 joulukuussa yhteistyökatkoa päätettiin jatkaa vuoden 2015 loppuun.

Rannikkovartioston päätehtävä on valvoa Norjan 200 merimailin talousvyöhykettä. Tähän liittyen yhteistyötä Venäjän vastaavan toimijan kanssa on paljon. Kalastuksenvalvonnan ohella yhteistyötä on myös pelastustoiminnassa.

Kaloilla ei ole kotimaata

Esimerkiksi Huippuvuorten vesiltä neljän viikon partiomatkalta kotisatamaan palaavalla Norjan rannikkovartioston partiolaiva Sortlandilla kävi reissun aikana venäläisiä kalastustarkastajia. Samoin norjalaiset tarkastajat vierailevat jatkuvasti venäläisillä rannikkovartioaluksilla.

– Kiristynyt tilanne ei ole vaikuttanut norjalais-venäläiseen yhteistyöhön Barentsinmerellä mitenkään. Me tarvitsemme tätä yhteistyötä yhteisen kalakannan takia. Toivon, että näin on jatkossakin, sanoo komentaja Steve Olsen Norjan Rannikkovartioston esikunnassa Sortlandissa Pohjois-Norjasta.

Arkangelissa sovittiin yhteistyön jatkumisesta

Norjan rannikkovartioston partiolaiva Andenes vieraili hiljattain Arkangelissa mukanaan sotilaallinen valtuuskunta, joka kävi keskusteluja kahdenvälisestä yhteistyöstä Norjan ja Venäjän rannikkovartiostojen välillä seuraavan vuoden aikana.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Norjan rannikkovartioston alus vieraili Arkangelissa. Aiemmin useat norjalaiset sotilasalukset ovat käyneet useita kertoja Murmanskissa ja Severomorskissa.

Ympäristöystävällinen kaasulla toimiva partiolaiva

Vuonna 2010 valmistunut Sortland on ympäristöystävällinen, vaativiin arktisiin olosuhteisiin tehty partiolaiva. Se kulkee pääsääntöisesti lng-kaasulla. Vara- ja lisävoiman lähteenä on dieselmoottori. Kovin nopeus saavutetaan ajettaessa molemmille moottoreilla yhtä aikaa. Tällaisia Barentshav-luokan aluksia Norjan rannikkovartiostolla on kolme.

Tärkein tehtävistä on kalastuksenvalvonta, mutta alus on varustettu myös öljyntorjuntaan, palontorjuntaan, etsintään ja meripelastukseen sekä suurienkin alusten hinaukseen.