Analyysi: Valtion uusi rahapelijätti syntyy – suurin uhka vanhat klikit

Kaikki pelimonopolin edustajat vannovat, että uudesta rahapeliyhtiöstä rakennetaan täysin uusi yhtiö. Se ei synny Veikkauksen ympärille. Hankkeen suurin riski kuitenkin on, että kolme erilaista toimijaa törmäävät uudessa yhtiössä.

A-studio
Kaksi noppaa, toinen musta ja toinen valkoinen.
Meri Herttua / Yle

Lähiviikkoina aloittaa toimintansa valtion ja rahapelitoimijoiden perustama väliaikainen yhtiö. Sillä on miljardin euron tehtävä: lyödä kolme pelimonopolitoimijaa yhteen.

Mitä mahdollisuuksia ja riskejä operaatiossa on? Kirjoitus perustuu rahapelialan sisäpiiriläisten ja vaikuttajien kanssa käytyihin keskusteluihin.

Miksi rahapelit lyödään yhteen?

Virallisen selityksen mukaan Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto yhdistetään, koska näin vahvistetaan suomalaista rahapelimonopolia. EU:n virallinen oikeutus monopolille on pelihaittojen hallinta.

Tähän asti viranomaisen on pitänyt vahtia, että kolme toimijaa eivät kilpaile keskenään eivätkä niiden pelit mene toisen tontille. Nettipeleissä rajanveto on vaikeaa. Se on haitannut bisnestä. Viranomainen ei ole aina osannut päättää mille toimijalle jokin peli kuuluu, eikä lupaa ole myönnetty lainkaan.

Monopolia on horjuttanut myös se, että ulkomaiset peliyhtiöt ovat saaneet netin kautta ison palan suomalaisten pelaamisesta. Jo neljännes nettipelaamisen tuotoista valuu ulkomaille. Uusi peliyhtiö antaa lisää voimaa laittaa kampoihin ulkomailta tulevalle pelitarjonnalle.

Pelimonopolin vastustajat uumoilevat, että valtio valmistautuu jo seuraavaan mullistukseen. Monopoli puretaan lähivuosina, ja suomalainen rahapeliyhtiö ponnistaa kansainvälisille markkinoille. Tällaisen tulkinnan monopolin edustajat tietysti kiistävät.

Tuottaako yksi enemmän kuin kolme?

Panoksena on rahapelien miljardin vuosituotto yhteiskunnalle. Virallisesti uutta valtion peliyhtiötä ei perusteta siksi, että saataisiin enemmän tuottoa. Sekin on tietysti yhdistäjien mielessä.

On arvioitu, että rahapelit yhdistämällä säästetään noin 50 miljoonaa euroa. Se ei kuitenkaan takaa, että jaettava kasvaa. Suomalaisten rahapelaamisen määrä on jo nyt maailman kärkeä.

Viime vuonna Veikkaus oli kolmesta ainoa, jonka liikevaihto hiukan kasvoi. Fintotolla on ollut vaikeinta. Alan ammattilaiset vakuuttavat silti, että pelaaminen voi vielä kasvaa.

Uusien pelien ja bisneksen kehittely saa uutta potkua, kun ei tarvitse miettiä kuka pelin saa tehdä. Pelejä saatetaan innostua pelaamaan enemmän, kun ne löytyvät netissä samalta sivulta. Vedonlyöjä saattaa hairahtua pelaamaan kolikkopeliäkin. Pelikampanjat voivat olla tuloksellisempia, kun kolmen toimijan kampanjat eivät syö toisiaan.

Pelikakku voi kasvaa myös, jos nettipelaamisen tuottojen vuotoa ulkomaille onnistutaan kääntämään takaisin.

Grafiikka rahapeleistä.
Yle

Miten kolme lyödään yhteen?

Uuden rahapeliyhtiön rakentaminen alkaa todenteolla lähiviikkoina, kun sitä varten perustettu väliaikainen integrointiyhtiö käynnistyy. Työllä on jo kova kiire, sillä uuden peliyhtiön on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2017 alussa.

Yhtiön suuntaviivoista on sovittu rahapelitoimijoiden, niiden edunsaajien ja valtion yhteisymmärryspöytäkirjassa. Kaikki tahot vannovat, että nyt rakennetaan täysin uusi yhtiö. Kyse ei ole fuusiosta, jossa pienemmät sulautuvat isompaan. Veikkaus ei ole uuden yhtiön pohja.

Pöytäkirjassa on sovittu myös uuden yhtiön tuotonjaosta. Veikkauksen edunsaajat saavat 53, RAY:n 43 ja Fintoton 4 prosenttia yhtiön tuotoista. Osuudet on laskettu viime vuosien tuotoista. Fintoton edunsaajille tulee hiukan enemmän kuin niille numeroiden mukaan kuuluisi.

Kolmen monopolitoimijan ja niiden johtajien kissanhännänvetoa pyritään hillitsemään sillä, että kaikki imaistaan uuden yhtiön rakentamiseen alusta alkaen. Integrointiyhtiön hallitukseen tulee kolme valtion edustajaa ja yksi edustaja kultakin rahapelitoimijalta. Yhtiöön tulee myös pari projektityöntekijää ainakin RAY:sta ja Veikkauksesta.

Tärkein valinta on integrointiyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Hänen johdollaan linjataan uuden yhtiön organisaatio ja toiminta. Sama henkilö on tarkoitus valita myös tulevan peliyhtiön hallituksen johtoon. Näin hänet saadaan sitoutumaan tehtäväänsä täysillä alusta alkaen.

Loppuuko poliittinen kähmintä?

Rahapeliala kiinnostaa Suomessa poliitikkoja, koska se jakaa vuosittain miljardin verran rahaa yhteiskunnalle. Osansa saavat myös poliitikkojen omat intressipiirit.

Alan hallinto on täyttynyt poliitikoista. Vähäisten riskien vastineeksi on saanut mukavat lisätulot. Monet kysyvät, mihin Veikkauksen hallintoneuvoston kaltaista poliitikkojen keskustelukerhoa tarvitaan. Näillä näkymin hallintoneuvosto kuitenkin säilyy. Poliitikkoja kaivataan hallinnossa kuitenkin aiempaa vähemmän. Uuden yhtiön hallituksesta tulee ammattilaisten hallitus, kuten Veikkauksessakin nykyisin on.

Myös pelialan johtajia on tullut usein politiikan piiristä. Viimeksi Jyrki Kataisen (kok.) valtiosihteeri Velipekka Nummikoski valittiin vuonna 2012 RAY:n toimitusjohtajaksi. Hän on tosin toiminut aiemmin myös Elisan viestintäjohtajana. Poliittisluonteiset nimitykset eivät lisää luottamusta yhtiöön. Uuden peliyhtiön vakuutetaan aloittavan tässäkin puhtaalta pöydältä.

Rahapelimonopolin arvostelijat ovat väittäneet, että poliitikkojen pyörittämä monopoli on luonut korruptoituneen hyvä veli -verkoston. Siinä samat tahot jakavat ja saavat pelirahaa. Väitteet ovat kohdistuneet erityisesti RAY:hyn, jossa rahaa saavien järjestöjen edustajia istuu myös RAY:n hallinnossa.

RAY on tehnyt sisäisen selvityksen asiasta. Sen mukaan RAY:n hallituksessa edustettuina olevat edunsaajajärjestöt eivät ole hyötyneet rahanjaossa verrattuna muihin.

Uusi peliyhtiö ei jaa tuottojaan RAY:n tavoin itse. Sen uskotaan hälventävän poliittisen kähminnän varjoa pelimonopolin ympäriltä.

Mikä voi mennä pieleen?

Rahapelialalla hehkutetaan, että kaikki voittavat kun kolmesta tulee yksi. Riskejäkin tietysti on.

Suurin riski lienee se, että kolme erilaista kulttuuria törmäävät. Uuden yhtiön sisälle voi syntyä haitallisia muureja ja klikkejä. Kolme toimijaa tulevat samalta alalta, mutta jokaisella on pitkät perinteensä ja vahvat intressipiirinsä. Veikkaus on urheilupiirien, RAY sosiaali- ja terveysjärjestöjen ja Fintoto hevosmiesten temmellyskenttä.

Uudessa yhtiössä täytyy löytää tasapaino pelihaittojen hallinnan ja bisneksen kehittämisen välillä. Jos yhtiö on ylikorostuneen vastuullinen, sen tuotot kutistuvat. Jos bisnestä kehitetään liian rohkeassa etunojassa, pelihaitat kasvavat. Silloin koko monopolin oikeutus vaarantuu.

Mitä kauemmin uuden yhtiön luominen kestää, sitä suuremmiksi riskit kasvavat. Vanhoissa yhtiöissä ei enää keskitytä omaan liiketoimintaan, vaan spekulointi saa toiminnan raiteiltaan.