1. yle.fi
  2. Uutiset

Toyotan rallitallille uusia vaihtoehtoja - kaupunginjohtaja odottaa riemuvoittoa

Jyväskylän kaupunki tekee kaikkensa, jotta Toyotan ralliautojen tuotannolle löytyy tilat Jyväskylästä. Eilen tallipäällikkö Tommi Mäkinen kertoi ykkösvaihtoehdoksi tontin Jyväskylästä, johon pääsisi heti rakentamaan ralliautotehdasta. Yhdeksi uudeksi vaihtoehdoksi on noussut uudelle keskussairaalallekin mietitty tontti Kirrissä, Nelostien vieressä.

urheilu
Toyotan ralliautotehdas mahtuu hyvin Kirriin.
Toyotan ralliautotehdas mahtuu hyvin Kirriin.Simo Pitkänen / Yle

Tonttipäällikkö Ora Nuutinen Jyväskylän kaupunkirakennepalveluista vahvistaa, että Mäkiselle on löytynyt muutama tonttiehdokas. Kaupunginjohtaja Timo Koivisto kertoo neuvottelujen sujuneen Mäkisen kanssa hyvin.

Riemuvoitto olisi että ne 100 -150 työpaikkaa tulisi.

Timo Koivisto

– Me ollaan tosiaan tehty aktiivisesti työtä ja kyllä niitä useampia vaihtoehtoja on. Olisi äärimmäisen tärkeää, että lopputulos olisi tuon kaltainen mitä Mäkisen Tommi kuvaili. Että rallitalli sijoittuisi Jyväskylään, sanoo Koivisto.

Toyotan mahdollisen ralliautotehtaan merkityksen Jyvässeudulle Timo Koivisto arvioi monella tavalla merkittäväksi..

– Kyllä se merkittävä riemuvoitto olisi että ne 100 -150 työpaikkaa tulisi. Se on tosi mittava määrä tällaisena aikana, kun uutiset tahtoo olla toisen suuntaisia.

– Ja se että Toyotan kaltainen yksi maailman suurimmista yrityksistä sijoittuisi Jyväskylään olisi ihan loistava juttu imagomielessäkin. Kolmantena tietysti se, että me ollaan liikuntakaupunki, urheilukaupunki, rallikaupunki ja tämä täydentäisi tätä kokonaisuutta ihan erinomaisesti, luettelee Koivisto.

Keskussairaalalle ehdotettu tontti vapaana

Jyväskylän kaupungilla on tarjota yritykselle runsas valikoima yritystontteja hyvien liikenneyhteyksien varrelta. Yritystonttien luovutustapa on myynti tai vuokraus 30 vuoden vuokra-ajalla. Vuosivuokra on viisi prosenttia tontin myyntihinnasta.

Jyväskylän vapaiden yritystonttien listalta löytyy muun muassa iso tontti Kirrissä Nelostien vieressä Nesteen huoltoaseman naapurissa. Sama tontti oli aiemmin ehdolla myös uudelle keskussairaalalle.

– Varmaan siinä on potentiaalia ja erinomainen paikkahan se olisi. Hyvillä liikenteellisillä yhteyksillä ja näkyvä paikka, mutta tosiaan tämä on asia, josta Tommi Mäkinen ja Toyota tekee päätökset ja hoitaa tiedotuksen, sanoo kaupunginjohtaja Koivisto.

Tommi Mäkinen itse totesi, että Kirrin tontista ei ole mitään kommentoitavaa. Mäkisen mukaan kommentoinnin aika on päätösten jälkeen.

Kirrinmäki 1 osoitteessa oleva tontti on kooltaan 58.000 neliöä. Rakennusoikeutta löytyy yhteensä 23.000 kerrosneliömetriä kolmessa kerroksessa. Vieressä Kirrinrinne 2 -osoitteessa on myös kuuden tuhannen neliön tontti noin 2.500 kerrosneliömetrin rakennusoikeudella. Vertailun vuoksi: päiväkodiksi muutetun Tommi Mäkinen Racingin toimitalo on kooltaan noin 1.800 neliiömetriä.

Kirrinmäen tontit sijaitsevat Nelostien välittömässä läheisyydessä niin sanotun Lintukankaan teollisuusalueen laidalla. Rakentaminen tonteilla on mahdollista aloittaa heti.

Nelostie Jyväskylässä.
Simo Pitkänen / Yle
Lue seuraavaksi