Talouksia sähköttä, kaatuneita puita – Valio kulkee Keski-Suomen poikki

Syksyn ensimmäinen kunnon myrsky otti otteeseensa myös Keski-Suomen. Pohjoisessa Keski-Suomessa sähkökatkot ovat jatkuneet myrskyn vuoksi jo useiden tuntien ajan.

sähkökatkot
Valio-myrsky taivuttaa puita Keski-Suomessa.
Näin Valio-myrskyn puuskaiset tuulet tuiversivat Karstulassa perjantaina alkuillasta.

Valio-myrsky on Keski-Suomen alueella aiheuttanut alkuiltaan kello 20 mennessä yli 180 vahingontorjuntatehtävää maakunnan pelastuslaitokselle. Pelastuslaitos odottaa Valio-myrskyn aiheuttamien vahinkojen jatkuvan pitkälle yöhön.

Pelastuslaitos ei suosittele liikkumista ulkona Jyväskylän seudulla ja pimeän jo saavuttua tien päällä liikkujia kehotetaan erityiseen varovaisuuteen.

Puita valtatiellä, kattopellit lennossa

Kaatuneita puita Karstulan hautausmaalla.
Valio-myrsky on kaatanut puita Karstulan hautausmaalla. Isto Janhunen / Yle

Nelostiellä Leivonmäen kohdalla ja Jyväskylässä Tikkakosken kohdalla sekä Vaajakosken moottoritiellä on ollut liikennehaittaa tielle kaatuneista puista ja puuskaisen tuulen voimasta vaurioituneista opaskylteistä.

Jyväskylässä Ahjokadulla tuuli on lennättänyt Valion myräkässä suuren varastorakennuksen kattopeltejä. Valtatie 9:llä Metsolahden kohdalla tielle lentänyt siltatyömaan suuri pressu haittasi liikennettä. Lisäksi Jyväskylässä Lintukankaantiellä hevostallin päälle tuuli kaatoi viisi puuta.

Valon kaupunki -tapahtumaan Jyväskylässä myrsky ei vaikuta. Ainoastaan Merja Puustisen ja Andy Bestin Päivästä päivään -valoteos on jouduttu ottamaan alas Soneran seinästä kaupungin keskustasta puuskittaisen tuulen katkottua teoksen naruja ja kiinnikkeitä.

Iltapäivällä tehtäviä oli enemmän maakunnan pohjoisosissa, Viitasaaren, Pihtiputaan, Kannonkosken, Kyyjärven, Kivijärven ja Saarijärven suunnalla, jonne myrskyn odotettiinkin iskevän rajummin.

Siltatyömaalta valtatie 9:lle lennähtänyt isokokoinen pressu haittasi liikennettä Metsolahden kohdalla perjantai-iltana.
Siltatyömaalta valtatie 9:lle lennähtänyt iso pressu haittasi liikennettä Metsolahden kohdalla perjantai-iltana. Esko Pulliainen / Yle

Pohjoisessa Keski-Suomessa pitkiä sähkökatkoja

Kello 20 perjantai-iltana sähköttä on lähes 30 000 taloutta Keski-Suomessa Elenian sähkökatkokartan mukaan. Eniten sähköttömiä talouksia seitsemän aikaan illalla on Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa. Ajankohtaisen sähkökatkotilanteen voi tarkistaa koko maan kattavalta sähkökatkokartalta (siirryt toiseen palveluun) tai Savon Voiman sähkökatkokartalta (siirryt toiseen palveluun) ja Elenian sähkökatkokartalta (siirryt toiseen palveluun).

Kinnulassa perjantai-iltana kello 20 mennessä sähköt ovat olleet poikki jo neljän tunnin ajan. Pohjoisessa Keski-Suomessa on myös muita kuntia, joissa sähkökatkot ovat kestäneet useita tunteja.

Myrskypuuskat eivät ole aiheuttaneet pelastuslaitoksen mukaan toistaiseksi henkilövahinkoja tai vakavia onnettomuuksia Keski-Suomessa.