Etyj havaitsi uudenlaisen venäläisen raketinheittimen Itä-Ukrainassa

Erittäin tehokas TOS-1 raketinheitinjärjestelmä on havaittu ensimmäistä kertaa Itä-Ukrainassa. Etyjin tarkkailijat näkivät kyseisen aseen Venäjän tukemien separatistien harjoitusalueella Kruhlikin kylässä.

Ulkomaat
 Alexander Hug
Etyjin tarkkailuoperaation johtaja Alexander Hug.Evert-Jan Daniels / EPA

TOS-1 asejärjestelmässä on termobaariset raketit. Räjähtäessään ne tuottavat voimakkaan lämpöiskun, kuten liekinheittimet. Räjähdyksen teho ylittää perinteisen raketin.

Etyjin tarkkailuoperaation johtaja Alexander Hug kuvailee asejärjestelmää ”erittäin tuhovoimaiseksi”.

- Näimme aseen kapinallisten harjoitusalueella, Hug kertoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Havainto on nolo Venäjälle, joka on kieltänyt osallisuutensa Itä-Ukrainan sotaan. Venäjällä valmistettavaa asejärjestelmää ei ole Ukrainan armeijan käytössä.

- Minskissa on sovittu siitä, että raskaat aseet vedetään pois kontaktilinjalta. On huolestuttavaa nähdä tällainen ase kontaktilinjan läheisyydessä, sanoi Alexander Hug Etyjista.

Tehokas ase

Panssarivaunun päälle asennettavaan raketinheittimeen mahtuu 24 kappaletta reilun kolmen metrin mittaista rakettia. Kantama on reilut kolme kilometria.

Reutersin haastatteleman Ukrainan armeijan edustajan mukaan, separatistit käyttivät asetta taistelussa Donetskin lentokentästä.

Asetta käytettiin muun muassa Tšetšenian toisessa sodassa 1999, ja vastikään sitä on käytetty Irakissa Isisin vastaisessa taistelussa. Irakin lisäksi asejärjestelmää on viety vain Azerbaidžaniin ja Kazakstaniin.