1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Vastaanottokeskuksiin suunnitellaan rauhallisia tiloja lapsille

Pelastakaa lapset ry kaavailee lapsiystävällisiä tiloja muun muassa turkulaisiin turvapaikanhakijoiden vastaanotto- ja majoitustiloihin. Tilat ovat tarpeen, sillä lapset kaipaavat rauhallista paikkaa, jonne mennä piiloon kaiken hälinän keskellä.

turvapaikanhakijat
Kuvassa Nalle, Nalle Puh - maatuska sekä kaksi nukkea.
Antti Kettumäki / Yle

Turvapaikanhakijoiden vastaanotto- ja majoitustiloihin Turussa on suunnitteilla lapsiystävällisiä huoneita. Pelastakaa lapset ry:n kaavailemat tilat olisivat kansainvälisten standardien mukaisia lapsiystävällisiä tiloja.

– Lapsiystävällinen tila on turvapaikka kaiken kiireen, hälyn ja matkan varrella koettujen traumojen keskellä. Se on paikka, jonne saa mennä vähän piiloon ja rauhoittumaan, kuvailee idean kehittäjä Sami Luoto Pelastakaa lapset ry:stä.

Tila voi olla erillinen huone tai yksinkertaisimmillaan sermeillä eristetty rauhallinen nurkkaus, jonne on tuotu leluja ja muuta puuhaa lapsille.

– Nopeasti pystytettynä se voi olla vaikka sitä, että työntekijämme pystyttivät Pasilan poliisiaseman eteen teltan, jonne tuotiin leluja, peittoja ja lämpimiä vaatteita. Siellä annettiin lapsille hetki turvaa ja syliä häslingin keskellä.

Ei ole oikein, että he joutuvat kokemaan Suomessa tällaista.

Sami Luoto

Auttamishalua on

Pelastakaa Lapset ry toteuttaa tilat yhteistyössä SPR:n ja joukon vapaaehtoisia kanssa. Tarkoitus on, että vapaaehtoiset ovat paitsi mukana perustamassa lapsiystävällisiä tiloja, myös käyvät tiloissa pari kertaa viikossa ja ovat lasten kanssa.

Ihmiset ovat innostuneet auttamaan ja vapaaehtoisia on jo tiedossa, joten tilat voidaan saada perustettua nopeallakin aikataululla. Auttajat kokevat, että lapset tulisi tässä tilanteessa ottaa paremmin huomioon.

– Aikuisten kahakat ovat oma maailmansa, mutta että pienet lapset joutuvat näkemään ja kokemaan kaiken, sen jälkeen, mitä he ovat jo kokeneet. Uhkaa ja pelkoa, jota he eivät pysty ymmärtämään. Ei ole oikein, että he joutuvat kokemaan Suomessa tällaista, Luoto sanoo viitaten Lahden viimeviikkoisiin tapahtumiin.

Lue seuraavaksi