1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkökatkot

Yli 70 000 taloutta sähköttä Itä-Suomessa – myrsky vielä voimistuu

Valio-myrsky on kaatanut puita tielle ja katkonut sähköjä kymmeniltä tuhansilta talouksilta, mutta isompia vahinkoja ei ole sattunut. Myrskyn ennustetaan olevan kovimmillaan keskiyöllä Itä-Suomessa.

Kuva: Sakari Partanen / Yle

Valio-myrsky on katkonut sähköt yli 70 000 taloudelta Itä-Suomessa. Savon Voiman jakelualueella oli kello 20 jälkeen yli 34 000 taloutta, Järvi-Suomen Energian alueella yli 26 000 ja Pohjois-Karjalan Sähkön alueella yli 10 000 vailla sähköä.

Sähköyhtiöistä kerrotaan, että vikoja rajataan ja korjaustyöt aloitetaan heti, kun työskentely maastossa on turvallista.

Myrsky on aiheuttanut kiirettä myös pelastuslaitoksille. Pohjois-Savon pelastuslaitoksella oli kello 20 mennessä 75 tehtävää myrskyyn liittyvää tehtävää ja Pohjois-Karjalassa 25. Myös Etelä-Savosta kerrotaan, että tehtäviä tulee tasaiseen tahtiin, ja sen vuoksi hätäkeskus on ruuhkautunut.

Vakavilta onnettomuuksilta ja henkilövahingoilta on toistaiseksi vältytty. Pelastuslaitoksilta kerrotaan, että lähinnä tehtävät liittyvät siihen, että puita on kaatunut teille ja sähköverkkojen tai rakennusten päälle.

Myös pienempiä tulipaloja on ollut.

Tuuli on lisäksi repinyt kattopeltejä irti ja rakennustyömailta suojapressuja sekä levittänyt tavaraa teille. Myös irti päässeitä veneitä on kiinnitetty.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että myrskyn odotetaan vielä voimistuvan ja olevan Itä-Suomessa pahimmillaan keskiyön maissa. Vielä kolmelta aamuyöllä tuuli puhaltaa 17–20 metriä sekunnissa. Itä-Suomessa voimakkaimmat tuulet tähän mennessä on mitattu Liperissä, 25,8 metriä sekunnissa ja Kuopion Maaningalla, 25,6 metriä sekunnissa.

Kuuteen mennessä aamulla tuuli on heikentynyt alle 20 metriin sekunnissa.