Valio-myrsky moukaroi sähkölinjoja – korjaustyöt käynnistyivät täysillä aamulla

Sähköt ovat myrskyn jäljiltä edelleen poikki yli 85 000 taloudessa. Sähköyhtiöt selvittävät parhaillaan myrskyn aiheuttamia vaurioita omilla jakelualueillaan. Korjaustyöt käynnistyivät aamunkoitteessa.

Kotimaa
Valio-myrskyn kaatamia puita Koivuniemessä, Pyhäselän rannalla.
Valio-myrskyn kaatamia puita Koivuniemessä, Pyhäselän rannalla.Yle

Valio-myrskyn aiheuttamista sähkökatkoksista kärsitään edelleen yli 85 000 taloudessa eri puolilla Suomea. Vielä ei tiedetä tarkalleen, kuinka pahoja sähköverkon vauriot ovat. Sähköyhtiöt alkoivat selvittää tuhojen laajuutta aamun valjetessa.

– Tuuli moukaroi meidän linjaverkkoa aina puolille öin saakka. Pimeä ehti tulemaan, ennen kuin tuulen voimakkuus laski sellaiseksi, että sinne olisi voinut laittaa vikapartiot vian korjaukseen. Myrskyn keskellä se olisi ollut liian vaarallista, sähköyhtiö Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas sanoo.

Yön aikana Elenia on saanut palautettua sähköt reilulle 35 000 asiakkaalleen. Kello seitsemän aikaan Elenian alueella oli vielä reilut 25 000 sähkötöntä asiakasta. Eniten heitä on Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

– Nyt kun päivä valkenee, niin viankorjaus saadaan täydellä höyryllä päälle. Yön aikana on palautettu sähköjä sähköverkon osiin, joissa ei ole varsinaisia vaurioita.

Helikopterit lähtevät kartoittamaan vikatilannetta

Elenia lähettää helikoptereita kartoittamaan sähköverkkoon syntyneitä vaurioita. Yhtiö tekee aamupäivän aikana arvioin siitä, kuinka kauan korjaustöihin kuluu aikaa.

Myös Järvi-Suomen Energia ilmoittaa korjaustöiden alkavan aamulla metsureiden ja helikoptereiden avustamana.

– Vikojen korjaus jatkuu koko lauantain. Arvion mukaan sunnuntaina saadaan kaikki keskijänniteverkon viat korjattua. Pienjänniteverkon vikoja korjataan sen jälkeen, kun keskijänniteverkon viat on saatu korjattua, Järvi-Suomen energia tiedottaa.

Savon Voima Verkon jakelualueella sähköttömiä talouksia oli kello kahdeksan maissa noin 36 000. Yhtiö etenee viankorjauksessa taajamista haja-asutusalueiden suuntaan. Taajamissa vikoja edelleen on Varkaudessa, Tervossa, Kiuruvedellä, Sumiaisissa, Sukevalla, Juankoskella, Muuruvedellä, Kuopion Kurkimäessä ja Iisalmessa.

– Meillä on paikoin tullut vaikeita vikapaikkoja. Siellä on pylväitä nurin ja joudutaan pidempiä johdon osia uusimaan. Lisäksi on puita kaatunut muuntamoiden päälle, kertoo Savon Voima Verkon henkilöstö- ja viestintäjohtaja Minna Vierimaa.

Joidenkin kohteiden korjaamiseen menee päiviä

Savon Voima Verkolla on yhteensä 130 henkilöä viankorjaustehtävissä. Lisäksi apuna on kaksi helikopteria ja metsureita.

– Tässä vaiheessa jo tiedetään, että ihan kaikkia kohteita ei varmasti saada useampiin päiviin korjattua. En uskalla oikeastaan enempää edes sanoa, Vierimaa sanoo.

Vierimaan mukaan tilannekuva hahmottuu päivän mittaan. Tässä vaiheessa näyttää siltä, että Ylä-Savon läntiset osat ovat niitä, joissa vikojen korjaamiseen menee pisimpään.

Kaikkiaan sähkökatkoja on tällä hetkellä noin 117 kunnassa.

*Päivitys klo 5:05, päivitetty sähkökatkoista kärsivien kotien ja kuntien määrä.

*Päivitys klo 7:15, päivitetty Elenian sähköverkon tilanne.

*Päivitys klo 7:57, päivitetty Savon Voima Verkon jakelualueen tilanne ja sähkökatkoista kärsivien kotien ja kuntien määrä.