Avustusjärjestön sairaalaa pommitettiin Afganistanissa – iskijänä ilmeisesti USA:n koneet

Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaala oli täpötäynnä potilaita, kun sitä pommitettiin rajusti. Sotilasliitto Naton mukaan kyseessä saattoi olla Yhdysvaltain vahinko.

Ulkomaat
Kaksi henkilökunnan jäsnetä nurkkaan kyyristyneinä.
MSF välitti iskun jälkeen kuvia Kunduzin sairaalan järkyttyneestä henkilökunnasta.MSF

Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaalan pommituksessa Afganistanissa on kuollut ainakin yhdeksän hoitohenkilökunnan jäsentä. Lähes 40 ihmistä haavoittui, ja kymmeniä on yhä kateissa öisen pommituksen jäljiltä.

Kunduzissa sijaitsevaan sairaalaraan osui useita pommeja, ja rakennus on kärsinyt erittäin pahoja vaurioita, MSF-järjestöstä kerrotaan. Iskun aikana sairaalassa oli 105 potilasta ja yli 80 henkilökunnan jäsentä.

Läntisen sotilasliiton Naton edustajan mukaan kyseessä saattoi olla Yhdysvaltain koneiden harhapommitus. Aamuöisen ilmaiskun varsinainen kohde olivat Naton tiedotteen mukaan vihollisvoimat. Tapausta tutkitaan, Nato sanoo.

MSF:n edustaja kertoo, että järjestö oli antanut sairaalansa tarkat sijaintitiedot useita kertoja sodan kaikille osapuolille välttyäkseen joutumasta ristituleen. Viesti oli lähtetty viimeksi tällä viikolla.

Sairaala on alueellaan ainutlaatuinen

Kunduzissa on käyty tällä viikolla rajuja taisteluita islamististen Taliban-järjestön hyökättyä kaupunkiin. Naton tukema Afganistaninarmeija on etsinyt kapinallisia talo talolta. Yhdysvallat on osallistunut operaatioon myös ilmaiskuilla.

Romahtahtaneita seinä ja kyteviä kekäleitä
Pommituksessa vaurioitunut sairaala. MSF

MSF (siirryt toiseen palveluun) kertoi alkuviikolla, että sairaala oli äärimmäisen täynnä haavoittuneista, joista kymmenet olivat kriittisessä tilassa. Järjestö myös vetosi hoitotarvikkeiden pikaiseksi saamiseksi.

MSF:n sairaala on ollut Koillis-Afganistanin ainoa, jossa on kyetty muun muassa pelastamaan räjähdyksen runtelemia raajoja. Henkilökuntaa on sekä Afganistanista että ulkomailta.

Järjestön periaatteen mukaisesti kaikkia hoidetaan heidän tarpeidensa mukaan poliittisesta, kansallisesta tai uskonnollisesta taustasta riippumatta.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset