1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ukrainan presidentti vahvisti: Itä-Ukrainasta vedetään kalustoa

Sekä hallituksen joukkojen että kapinallisten on määrä vetää kevyt tykistö ja panssarivaunut rintamalta marraskuun puoliväliin mennessä.

Ulkomaat
Ukrainan panssarivaunu ja ryhmä sotilaita harjoittelee hyökkäystä maastossa.
Ukrainan sotilaat harjoittelivat Kievin lähestöllä päivänä, jolloin rauhansopimuksen toteutumista tutkailtiin Pariisin huippukokouksessa. Roman Pilipey / EPA

Ukrainan hallituksen joukot ryhtyvät lauantain aikana vetämään kevyttä tykistöä ja panssarivaunuja pois Itä-Ukrainan rintamalta, sanoo presidentti Petro Porošenko.

Samalla myös separatistien on määrä ryhtyä vetämään aseistustaan rintamalta. Porošenkon mukaan päätös koskee kaliiperiltaan alle sadan millimetrin aseita ja vetäytyminen on määrä saada päätökseen puolessatoista kuukaudessa.

Porošenko vahvisti päätöksen syntymisen myöhään perjantaina Pariisissa, jossa Ukraina, Venäjä, Ranska ja Saksa olivat pitäneet huippukokouksen siitä, miten nelikon helmikuussa Minskissä laatiman rauhansopimuksen ehtoja on toteutettu.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan neuvotteluissa saavutettiin edistystä. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, mitä sillä tarkoitti.

Venäjä lyhytsanainen

Sekä Merkel että Ranskan presidentti François Hollande painottivat Porošenkon lailla, ettei vaaleja koskevaa sopimuskohtaa voida toteuttaa, ellei vaaleja järjestetä koko maassa Ukrainan lain mukaisesti, kuten rauhansopimukseen on kirjattu.

Venäjän presidentinkansliasta ei ole kommentoitu kokouksen antia. Lyhyessä lausunnossa sanotaan vain, että kokouksessa "synkronoitiin kellot" Minskin sopimuksen pääkohtien suhteen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi