Kymmenet tuhannet yhä ilman sähköä – yksin Etelä-Savossa sähköyhtiölle miljoonien vahingot

Etelä-Savo on yksi pahiten myrskystä kärsineistä maakunnista. Vikoja korjataan ainakin maanantaille saakka.

Kotimaa
Mökin sähkölaatikko.
Etelä-Savossa enimmillään yli 40 000 asiakasta oli vailla sähköä.Petri Vironen / Yle

Valio-myrsky iski monin paikoin odotettuakin rajummin perjantai-illan ja yön aikana. Esimerkiksi Etelä-Savossa enimmillään noin 40 000 kotia oli pimeänä, kun koko maassa sähköttömiä talouksia oli 160 000.

– Lähtötilanne ei näyttänyt niin pahalta, mutta tietoa vaikutuksista alkoi tulla illan ja yön aikana. Tämä vastasi pahimman tilanteen varautumissuunnitelmaamme, sanoo Järvi-Suomen Energian käyttöpäällikkö Mika Huttu.

Lauantaina aamulla Etelä-Savossa vailla sähköä oli yhä noin 25 000 asiakasta, ja koko maassa sähköttömiä talouksia oli noin 80 000.

Mika Hutun arvion mukaan saattaa mennä maanantaille saakka ennen kuin kaikki maakunnan asiakkaat saavat sähköt takaisin. Eniten sähköttömiä koteja oli Heinävedellä, noin 3300, ja Kangasniemellä, noin 2 500.

– Meillä on kerralla noin 150 sähköasentajaa metsässä ja 50 lepäämässä. Ilmassa on kolme kopteria tutkimassa maastoa, jotta korjausväkeä saadaan kohdennettua oikeille alueille, Huttu sanoo.

Lauantain aikana asentajat korjaavat ensin runkoyhteyksiä, ja sen jälkeen aletaan korjata pienjänniteverkon vikoja.

Tappiot lasketaan miljoonissa

Huttu neuvoo Järvi-Suomen Energian sähköttömiä asiakkaita olemaan soittamatta vikapäivystysnumeroon ruuhkan välttämiseksi. Hutun mukaan yhtiöllä on tieto sähköttömistä alueista, ja tilannetta korjataan.

Sen sijaan linjoille kaatuneista puista tulisi kertoa yhtiölle joko puhelimitse tai verkossa puiden aiheuttaman vaaran vuoksi.

Monelle sähköyhtiölle tulee Valio-myrskystä kivulias lasku. Järvi-Suomen Energiasta arvioidaan, että kaikkiaan yhtiö kärsii miljoonien eurojen tappiot.

– Asennustyöt maksavat satoja tuhansia euroja, ja asiakkaiden sähkönmenetyksistä kärsimät haitat maksoivat meille pelkästään eilen 360 000 euroa tuntia kohti. Meillä ei mysrkyvakuutusta ole, joten kyllä tämä iskee kipeän loven, Mika Huttu sanoo.

Henkilövahinkoja ei tullut tietoon

Etelä-Savon pelastuslaitoksen tietoon ei ole tullut myrskyn aiheuttamia henkilövahinkoja. Puita on laonnut sitä enemmän.

– Meillä on ollut myrskyn aiheuttamia puunraivaustehtäviä yli 200 tähän mennessä. Se kohtuullisen paljon, mutta ihan kahden vuoden takaisen Eino-myrskyn lukemiin ei onneksi ole päästy. Meillä oli yön ajan koko henkilöstö käytössä, ja sillä kyllä selvittiin, sanoo Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahti, joka oli koko perjantain ja lauantain välisen yön vahingontorjuntatöissä.

Myös puhelin- ja mobiiliyhteyksissä on ollut Etelä-Savossa laajalti sähkökatkojen aiheuttamia häiriöitä, kun tukiasemat ovat jääneet sähköä vaille.

– Se on ihan selvää, että tukiasemia menee pois pelistä, kun sähkökatko kestää yli puoli vuorokautta, Halmeslahti sanoo.