Valio-myrsky riepotteli Keski-Suomea - tuhannet taloudet edelleen ilman sähköä

Valio-myrsky aiheutti Keski-Suomessa erityisen paljon tuhoa sähköyhtiö Elenian verkkoon. Sähköyhtiöt arvioivat, että vikojen korjaustyöt jatkuvat ainakin viikonlopun ajan.

Kotimaa
katkennut puu, myrsky, tuulituho
Myrskytuuli katkoi puita ympäri Keski-Suomea. Jaana Polamo / Yle

Myrsky rysäytti perjantai-iltana melkoisella voimakkuudella Keski-Suomeen ja aiheutti vikoja erityisesti Elenian sähköverkkoon. Pahimmillaan ilman sähköjä maakunnassa oli 28 500 taloutta.

- Lähes puolet koko meidän verkkomme vioista jysähti Keski-Suomeen, kertoo viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas Sähköyhtiö Eleniasta.

Sähköttömiä talouksia lauantaina klo 12 aikaan oli vielä runsaat 13 000 taloutta. Korjaustöihin päästiin vasta lauantaiaamuna.

- Pahimmat rytinät ja jäljet syntyivät pimeän tultua, joten vikojen korjauspartioita ei voinut pimeällä laittaa liikkelle turvallisuussyistä, sanoo Kuusela-Opas.

Helikopterit tutkivat verkon vauriot

Helikopterit olivat lennossa lauantaiaamusta lähtien, ja lennot jatkuivat puolen päivän aikaan. Elenian sähköverkon vaurioiden laajuus selviää vasta myöhemmin lauantaina.

- Kun helikopterit palaavat lennoiltaan, pystymme selvittämään, minkälaiset nämä sähköverkon vauriot ovat. Samalla hahmotamme arvion, kuinka kauan vikojen korjaus kestää.

Helikopterit haravoivat tarkkaan läpi Keski-Suomen alueen, sillä sähkövikoja Elenian verkossa on satoja.

Aluksi sähköyhtiö Elenia keskittyy korjaamaan keskijännitteistä runkoverkkoa, minkä jälkeen siirrytään korjaamaan pienjännitevikoja.

- Valitetettavasti sähköverkon korjaukset kestävät ainakin huomiseen, arvioi viestintäjohtaja Kuusela-Opas Sähköyhtiö Eleniasta.

Taloudellisia vahinkoja Elenia ei toistaiseksi lähde arvioimaan, vaan keskittyy sähkökatkojen korjauksiin.

Myös sähköyhtiö Savon Voima kertoo, että tehokkaaseen viankorjaukseen on päästy vasta tuulten tyynnyttyä, kun liikkuminen maastossa on ollut turvallista. Sähköjen palauttaminen etenee taajamista haja-asutusalueen suuntaan.

Sähköttömiä talouksia oli muutama tuhat Hankasalmella, Konnevedellä, Viitasaarella ja Äänekoskella lauantaina puolilta päivin.

Pelastuslaitoksella kiirettä Jyväskylässä

Keski-Suomen pelastuslaitoksella oli perjantaina kiirettä myrskyn takia: erilaisia vahingontorjuntatehtäviä oli tullut runsaat 250 puoleen yöhön mennessä.

- Tämä on yksi suurimmista työtehtävien määristä vuorokauden aikana koko pelastuslaitoksen historiassa, korostaa päivystävä päällikkö Tapio Viitanen Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Melkein puolet pelastustehtävistä tuli klo 18 - 20 perjantai-iltana.

Pelastustehtävät olivat lähinnä kaatuneiden puiden poistamista tieltä tai sähkölangoilta.

- Tuhot jäivät kuitenkin kohtuullisen pieniksi, vaikka tehtäviä oli paljon, kertoo päivystävä päällikkö Tapio Viitanen Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Kun yleensä myrskytuhojen korjaukset keskittyvät haja-asutusalueille ja metsiin, nyt tehtäviä oli paljon kaupungissa.

- Kolmasosa kaikista tehtävistä keskittyi Jyväskylän seudulle. Muun muassa Valion suoralla Seppälänkankaalla kaatui paljon puita ja tietyömaan opasteita oli kaatunut, vahvistaa Viitanen.

Lisäksi teleoperaattoreilla oli vikoja mobiiliverkon tukiasemissa ja matkapuhelimissa oli kuuluvuushäiriöitä. Häiriöitä on esiintynyt ainakin Elisan kiinteän verkon laajakaistassa Laukaan ja Jyväskylän alueella.

Klo 14:44 Korjattu lause "...sähkövikoja Elenian verkossa on satoja."