Huumekuninkaiden ja köyhälistön Kirgisia valitsee parlamentin – tulos voi vaikuttaa Keski-Aasian turvallisuuteen

Kirgisia on pieni maa kaukana Suomesta, mutta sen parlamenttivaalit voivat vaikuttaa kansainväliseen turvallisuustilanteeseen.

Ulkomaat
ihmisiä nousemassa bussiin
Osh on Etelä-Kirgisian suurin kaupunki.Kerstin Kronvall / Yle

Keski-Aasian maista Kirgisiaa on pidetty kaikista demokraattisimpana ja poliittisesti epävakaimpana. Kirgisiassa on ollut kaksi väkivaltaista vallanvaihtoa vuosina 2005 ja 2010. Kummallakin kerralla presidentti pakeni maasta ja ihmisiä kuoli mellakoissa ja mielenosoituksista.

Verenvuodatusta ja naapurivihaa

Vuoden 2010 vallankumous oli näistä verisempi, silloin maan pääkaupungissa Bishkekissä tapettiin vähintään sata siviiliä. Saman vuoden kesäkuussa oli vielä hirveämpi verenvuodatus maan eteläosan suurimmassa kaupungissa Oshissa.

Oshissa asuu sekä kirgiisejä että uzbekejä, jotka kaikki ovat Kirgisian kansalaisia. Näiden ryhmien välille syntyneet hirveät kiistat päättyivät siihen, että naapurit tappoivat toisiaan ja polttivat taloja. Ainakin 400 ihmistä kuoli.

Venäjä on saanut lisää vaikutusvaltaa

Viime vuosina Kirgisian poliittinen tilanne on ollut rauhallisempi. Maa on lähestynyt Venäjää ja muun muassa liittynyt Venäjän luomaan tulliliittoon.

Kirgisiassa on ollut sekä Yhdysvaltojen että Venäjän lentotukikohta. Yhdysvallat joutui siirtämään tukikohtansa sen jälkeen, kun Kirgisia ei enää uusinut sopimusta. Yhdysvalloille tukikohta oli tärkeä Afganistanissa toimivien joukkojen huollon kannalta.

Kirgisia on köyhä maa, joten Yhdysvaltain ja Venäjän suuri kiinnostus maahan johtuu pelkästään sen sijainnista.

Presidentin puolue voittanee

Parlamenttivaaleihin osallistuu tänään vain 14 puoluetta. Tämä on Kirgisian poliittisessa historiassa vähän, edellisissä parlamenttivaaleissa oli 80 puolueella ehdokkaita. Vaalien oletettu voittaja on sosiaalidemokraattinen puolue, jonka perustaja ja aikaisempi puheenjohtaja Almazbek Atambaev on Kirgisian nykyinen presidentti.

Kaikki eivät ehkä voi äänestää

Uudistetun vaalilain mukaan jokaisen äänioikeutetun on rekisteröitävä itsensä äänestäjäksi antamalla biometrisiä tietoja. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen on käytävä henkilökohtaisesti antamassa sormenjäljet kaikista sormista voidakseen tulla rekisteröidyksi.

Epäillään, että uusi käytäntö on ratkaisevasti huonontanut kansalaisten mahdollisuuksia osallistua vaaleihin. Köyhät maalaiset eivät ole voineet matkustaa rekisteröitymään eivätkä sadat tuhannet kirgiisialaiset, jotka asuvat ulkomailla ole päässeet käymään harvoilla rekisteröitymispaikoilla.

Islamismi on vallannut alaa

Kirgisian eteläosan ja pohjoisen välillä on perinteisesti ollut kiistoja ja epäluuloa. Poliittisestikin on ollut vastakkainasettelua. Pohjoisosa on rikkaampi ja nykyaikaisempi, etelässä on etnisiä kiistoja ja huumekuninkaiden vallankäyttöä.

Huumereitit Afganistanista Eurooppaan kulkevat Kirgisian eteläosan läpi. On monta herraa markkinoilla, ja heidän välillään on usein verisiäkin kiistoja. Tällä on vaikutus kaikkiin, jotka elävät alueella.

Islamilainen ääriliike kouluttaa taistelijoita Kirgisian naapurissa Uzbekistanin Ferganan laaksossa. Laakso on aivan Kirgisian rajan tuntumassa ja raja vuotaa vuolaasti. Läpi pääsee aseita, huumeita ja ihmisiä.

Islamismi on vahvistunut Etelä-Kirgisiassa myös siksi, että islam-kouluissa, toisin kuin valtiollisissa kouluissa, ei ole läksyjä. Köyhät maalaiset laittavat mieluummin poikiaan islam-kouluihin, koska niitä kouluja käyvät pojat voivat koulun jälkeen osallistua peltotöihin. Tällä on merkitystä perheen toimentulon kannalta.

Turvalukko Keski-Aasiaan

Kirgisia on Venäjän kannalta eräänlainen turvalukko Keski-Aasiaan. Kun Afganistanin kautta Tadzhikistaniin ja Uzbekistaniin on tullut yhä enemmän islamisteja, Venäjä toivoo vaikutusvallallaan Kirgisiassa, että mahdolliset terroristit pysyisivät kauempana Venäjän maaperältä.

Kirgisian naapurimaissa on vallassa hyvin pitkään toimineita presidenttejä, jotka johtavat maitaan hyvin autoritaarisin ottein. Kazakstanin Nursultan Nazarbaev on jo 75-vuotias, ja Uzbekistanin Islam Karimov 77-vuotias. On odotettavissa, että näihin maihin syntyy poliittisia levottomuuksia, kun vanhat miehet väistyvät vallasta.