"Suusanallista huutelua oli hieman molemmin puolin" – Torniossa mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti

Mielenosoittajia on liikkeellä turvapaikanhakijoiden puolesta ja heitä vastaan.

turvapaikanhakijat
mielenosoittajia plakaatien kanssa
Mielenosoittajia on liikkeellä turvapaikanhakijoiden puolesta ja heitä vastaan.Heidi Hannukainen / Yle

Neljässä Suomen kaupungissa järjestetään lauantaina maahanmuuttoon liittyviä mielenosoituksia.

Esimerkiksi Torniossa mielenosoitukset ovat alkaneet rauhallisesti. Turvapaikanhakijoiden inhimillisen kohtelun puolesta mieltä osoittavat ovat pitäneet rajan tuntumassa puheita ja paikalla on toimittajan arvion mukaan satakunta ihmistä.

Maahanmuuttopolitiikkaa kritisoivat mielenosoittajat aloittivat noin kello 12.30 oman marssinsa rajalla.

Paikalla on useita poliisipartioita valvomassa turvallisuutta ja järjestystä. Poliisi pitää mielenosoittajien välillä etäisyyttä, sillä maahanmuuttopolitiikkaa kritisoiva ryhmä marssi vapaiden rajojen kannattavan mielenosoittajien ohi. Vapaita rajoja kannustavat käänsivät selkänsä ohimarssijoille.

– Ohimarssi sujui rauhallisesti. Suusanallista huutelua oli hieman molemmin puolin. Ohimarssissa huudettiin isoon ääneen "rajat kiinni" ja "nyt riittää". Marssivien seassa oli mellakkavarustein pukeituneita poliiseja. Suurin osa rajan vapauden puolesta mieltään osottavista oli selin ohimarssiviin mielenosoittajiin, toimittaja Heidi Hannukainen kertoo paikan päältä.

Lapin poliisilaitoksen arvion mukaan Rajat auki -mielenosoituksessa ollut noin sata henkeä ja Rajat kiinni -mielenosoituksessa noin 350 henkeä.

Myös Helsingissä, Lahdessa ja Mikkelissä osoitetaan tänään mieltä pakolaistilanteen takia.