Venäjän hävittäjät moukaroivat Isisin "pääkaupunkia"

Venäjän hävittäjät iskivät lauantaina islamistisen Isis-järjestön pääkaupunkinaan pitämään Raqqaan sen jälkeen, kun useat tahot olivat syyttäneet Venäjää iskujen suuntaamisesta maltillisia kapinallisia ja siviilejä vastaan.

Ulkomaat
Satelliittikuvaa ilma-iskusta.
Venäjän puolustusministeriö / EPA
Kuvakaappaus Venäjän puolustusministeriön julkaisemasta videosta, jossa Venäjän mukaan näkyy ilmaisku Isisin tukikohtaa vastaan Raqqan kaupungin lounaispuolella 1. lokakuutta.
Kuvakaappaus Venäjän puolustusministeriön julkaisemasta videosta, jossa Venäjän mukaan näkyy ilmaisku Isisin tukikohtaan Raqqan kaupungin lounaispuolella 1. lokakuuta.Venäjän puolustusministeriö / EPA

Venäjä on tehnyt useita iskuja Isis-järjestön tärkeimmän kaupungin Raqqan länsipuolelle, Syyrian tilanteen tarkkailuun erikoistunut järjestö kertoo.

– Kaupungista kuului räjähdyksiä, Syrian Observatory for Human Rights -järjestön johtaja Rami Abdel Rahman kertoi lauantaina uutistoimisto AFP:lle.

Myös Venäjä kertoi sen hävittäjien tuhonneen Isisin komentopaikan sekä maanalaisen bunkkerin Raqqan kaupungin läheisyydessä. Viimeisen vuorokauden aikana Venäjä oli tehnyt iskuja kaikkiaan yhdeksään Isisin kohteeseen, maan puolustusministeriö ilmoitti lauantaina.

Raqqan kaupunki on toiminut äärijärjestön niin sanottuna pääkaupunkina vuodesta 2013 alkaen.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestö arvioi, että Raqqan maakunnassa Venäjän iskut ovat tappaneet 12 Isis-taistelijaa. Järjestö perustaa tietonsa Syyriassa toimivaan laajaan lähdeverkostoonsa.

Britannian puolustusministeri: "Vain 5 prosenttia iskuista Isisiä vastaan"

Länsivallat ovat arvostelleet Venäjää ankarasti ilmaiskuista, joista monet ovat länsivaltojen mukaan kohdistuneet maltillisiin kapinallisjärjestöihin ja siviileihin.

Muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on sanonut, että Venäjä ei tee eroa Isisin ja maltillisen, Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia vastustavan sunniopposition kanssa.

Myös Britannian puolustusministeri Michael Fallon esitti lauantaina julkaistussa haastattelussa epäilyksensä Venäjän iskujen tarkoitusperistä.

– Suurin osa iskuista ei ole Isisiä vastaan laisinkaan, Fallon sanoi The Sun -lehden haastattelussa.

Fallonin mukaan vain viisi prosenttia Venäjän iskuista kohdistuu Isisiä vastaan.

– Venäjä pönkittää Assadia ja pahentaa kärsimystä, puolustusministeri Fallon sanoi.

Lähteet: AFP, Reuters