1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Dekkari, sotakirja vai lastenkirja? Tunnetut kirjailijat jakavat lukuvinkkinsä

Kirjailijat kertovat, mitä kannattaisi lukea, jos olisi aikaa lukea vain kaksi kirjaa. Lukuvinkkejä antavat Leena Lehtolainen, Reijo Mäki, Heli Laaksonen ja Kari Hotakainen.

Kuva: YLE / Miki Wallenius

Syksyn uutuuskirjojen joukosta voi olla vaikea valita itselleen luettavaa ja kirjaston kymmenien hyllymetrien välissä astellessa kiintoisan opuksen löytäminen voi olla vieläkin ongelmallisempaa.

Pysäytimme neljä tunnettua kirjailijaa Turun kirjamessuilla ja pyysimme heiltä lukusuosituksn kahteen kirjaan: uutuuskirjaan sekä vanhempaan teokseen, jonka varmasti löytää kirjastosta. 

Leena Lehtolainen suosittelee sotakirjaa ja dekkarisarjaa. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Juha-Pekka Koskinen: Kuinka sydän pysäytetään

Se on todella vaikuttava, hyvin erilainen sotakirja. En ole mikään suuri sotakirjafani, mutta tässä teoksessa sota näyttäytyy ihmisten kautta, ei niinkään sen aktuaalisen sotimisen kautta, sanoo Leena Lehtolainen.

Val McDermid: Tony Hill & Carol Jordan -sarja

Tämä sarja on sellainen, joka saa minut jännittämään. Niitä kannattaa kaivella kirjastosta, Lehtolainen vinkkaa.

Reijo Mäki suosittelee chileläis-espanjalaisen kirjailijan vuosi sitten käännettyä teosta ja klassikkodekkaria. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Roberto Bolaño: 2666

Tämä ei kyllä ole enää ihan uutuuskirja, se on vuoden takaa. Teosta lukiessa syksy vierähtää, sillä sivumäärä on rapiat toistatuhatta sivua. Teos on mieletön, mosaiikkimainen kooste, jossa ajatuksenlento, assosiaatiot ja kulttuuritausta yhdistetään käsittämättömäksi kudelmaksi, kuvailee Reijo Mäki.

Charles Willeford: Miami Blues

Olen amerikkalaisen kovaksikeitetyn tyylilajin ikifani. Miami Blues on yksi klassikoista. Sellainen kirja, jossa poliisietsivä yllätetään totaalisesti, häneltä varastetaan hänen tekohampaansa ja hänen virka-aseensa, ei voi olla huono, Mäki jatkaa.

Heli Laaksonen suosittelee kotimaista uutuuskirjallisuutta sekä kaikenikäisille sopivaa klassikoiden klassikkoa. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Tapio Koivukari: Unissasaarnaaja

Romaani on hyvin kaunis. Se kertoo sotien jälkeisestä ajasta, niistä harvinaisista vuosista, kun on juuri lähdetty nousuun. Teoksesta voi kuitenkin ammentaa hyvin paljon viisautta myös tähän päivään, kertoo Heli Laaksonen.

Elina Karjalainen: Uppo Nalle

Kaikenikäisten pitäisi lukea Uppo Nalle. Kieli on lystikästä ja elämänasenne valoisaa. Uppo Nallen lukeminen ei mene ikinä hukkaan, Laaksonen suosittelee. 

Kari Hotakainen suosittelee suomalaisen joukkomurhaajan tarinaa sekä 1600-luvun veijariromaania. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Teemu Keskisarja: Kirves

Se on loistavasti kirjoitettu psykopaatin tarina, joka kertoo suomalaisen joukkomurhaaja Koljosen tarinan, sanoo Kari Hotakainen.

Miguel de Cervantes: Don Quijote

Tuulimyllyjä vastaan kannattaa aina taistella, perustelee Hotakainen.